Следвайте ни

Мор: Птичи грип във ферма с 40 000 кокошки край Хасково

viber icon

Огнище на птичи грип с 40 000 пернати е констатирано в хасковското село Криво поле. Става въпрос за високопатогенна инфлуенца А  по птиците. Инфекцията е установена в обект за отглеждане на кокошки носачки. Потвърдена е от Националната референтна лаборатория по инфлуенца и нюкясълска болест по птиците към НДНИВМИ в София. Това съобщиха от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Около птицефермата е определена 3-километрова предпазна зона. В нея попадат селата Криво поле, Корен и  Момино. Също така е обособена и 10-километрова наблюдавана зона. В нея попадат. Елена, Книжовник, Малево, Манастир, Динево, Родопи, Стамболийски,  Стойково, Подкрепа, Славяново, Болярски извор, Малък извор, Голям извор и Долно Ботево.

Извършва се епизоотично проучване. То трябва да установи причината за навлизане на заболяването в обекта. с близо 40 хил. птици. Съмнението за заболяване сред тях е породено от повишена смъртност. Предстои евтаназиране по хуманен начин и обезвреждане на останалите в животновъдния обект заболели и контактни ​пернати.Това ще стане под официален надзор и по начин, недопускащ разпространяване на болестта, съгласно изискванията на Регламент  № 1069  от 2009.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект с установено огнище на инфлуенца по птиците не представляват опасност за човешкото здраве. Трябва да се спазват хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

Огнището е пето в  България от началото 2021 г. В Европа за същия период са обявени над 890 огнища на Инфлуенца тип А при домашни птици. За заболяването инфлуенца тип А при птиците няма ваксина. Важно е също стопаните да спазват мерките за биосигурност в животновъдните обекти и при транспортирането на птиците извън тях, казаха специалисти.

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Еробас

Еробас

23.04.2021 | 17:49

Отклоняване на вниманието.За жалост ще патят хора вложили много пари за бизнеса.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?