Следвайте ни

Плъха се развихря след полицейски курбан по време на пости

viber icon

По традиция полицаите от районното управление в Хасково всяка година си правят курбан на Текето. „Атанас Ненков вече ни беше началник. Събирахме се поне веднъж годишно, някой път и по-често. Криминалистите си ги събирах и отделно най-редовно. Един път щяхме да правим курбан, а по това време се постеше. А извикахме и свещеник. „Щом сте го нарекли, правете”, рече ни той.

Направихме го и като се започна след това - престъпление след престъпление. Не че си бяха малко, ама на това отгоре идва краят на седмицата и стане някакво тежко. Така бачкаш и събота, и неделя. Започнаха и въоръжените грабежи в хранителните магазини в Хасково. Всичките по едно и също време около 19-20 часа по тъмно, нищо не се вижда”, разказва поредните преживелици от кариерата си топ криминалистът Васил Матвеев.

След въпросния курбан по време на пост взели да стават грабежи през нощ-две, че даже и по два на вечер. „Информация - никаква. На всичкото отгоре реших да събера състава един петък. Ненков не беше много съгласен, защото директорът Иван Петров му пилеше непрекъснато на главата. Ама, аз твърдо - ще правим мухабет. И вечерта пак грабеж”, връща се в 2005 г. шефът на криминалистите в Районното по това време.

„На следващия ден всички от Криминална на работа и с Ненков имахме сериозен разговор, бяхме стигнали до „развод”. Той много добре знаеше, че от сектора ще се справим и ще хванем извършителите, защото дотогава почти всичко излизаше, искам да кажа - почти всяко по-заплетено престъпление го разкривахме”, обяснява Матвеев.

Той и двамата му заместници - Стоян Стоянов и Петър Димитров, направили анализи на цялата обстановка до момента. Двама души, без да се крият, влизали в магазините, насочвали оръжието към продавачката и прибирали оборота. Една от магазинерките дори се изтървала физиологически в стресовата ситуация.

„Нямаше специални дни на извършване или места, само почеркът беше един и същ. Молех се вътрешно да не спират, все ще допуснат грешка или ще се надънят на някой наш човек. Извадихме целия състав на Районното по улиците в града. Стоян Стоянов беше направил план по улици и магазините. По тях обикаляхме по двойки с една- едничка цел - да заловим грабителите”, прави опитният криминалист кратка ретроспекция на оперативната работа по случаите. „От опит знам, че вадиш ли състава по улиците, това е знак на липса на информация и безсилие. Тръгваш ли да показваш мускули, до нищо не води”, допълва Матвеев.

Въпреки масираното полицейско присъствие станал нов грабеж в малък хранителен магазин. Този път в квартал „Дружба”, в близост до ІІ и ІІІ поликлиника. „Взеха, мисля, само 20 лв. А на около стотина метра от тях бяха двама от нашите. Събрахме се там, а през това време в другия край на града, в близост до бул. „Илинден” пак нов грабеж. Това беше в рамките на около половин час. Мислехме си дали беше една група. На Ненков изобщо не му се ходеше на оперативката в понеделник при директора. Казваше ми „Имам чувството, че му доставя удоволствие да има през седмицата грабежи от хранителни магазини и на оперативката да ме направи на няма нищо пред колегите още щом се покажа на вратата на кабинета”, цитира Васил тогавашния началник на Районното.

Криминалистът доверява, че наум си пожелавал да продължават. „Знаех си, че ще ги хванем и се молех Ненков да не излиза в отпуск, защото тирадата на Иван Петров щеше да бъде насочена към мен. На всичкото отгоре и вестниците не спираха да пишат по проблема. Дори бяхме на първа страница с големи букви: „Отново грабеж в хранителен магазин в Хасково”, прави дългогодишният полицай преглед на печата от 2005 г. и добавя, че това допълнително наливало масло в огъня.

Една вечер близо до ДНА била нападната жена, докато се прибирала към дома си. Отмъкнали й дамската  чанта. „Бяха отнети козметични принадлежности, малко пари и дебитна карта. Добре че повечето дами, нека не се обиждат, изписват пин кода на самата карта. И извършителите тръгнаха да теглят веднага пари. За наш късмет от банкомат, чиято камера засне това. Получи се една хубава фотография с усмивка на лицето. Пак щяхме да излизаме вечерта с целия състав да дебнем извършителите”, отива Матвеев към развръзката на случая.

Снимката на заподозрения се подавала от ръка на ръка. Никой от полицаите обаче не го разпознавал. На следващата сутрин младши разузнавачът Димитър Грозев влязъл в кабинета на Матвеев и изразил съмнение, че единият от издирваните извършители преди бил довеждан в Районното. Ставало дума за Неделчо Неделчев по прякор Плъха. Той бил родом от Свиленград, ала работил като сервитьор в бар „Пулсар” под изчислителния център на Хасково.

„Оставих група от четирима мои колеги - Кирчев, Парасков, Василев и Грозев. Те вече бяха натрупали опит и им имах доверие. Не беше необходимо и моето присъствие. Между 22 и 23 часа ми се обади Павлин: „Шефе, всичко излезе, и грабежът на чантата, и магазините”. Оставих ги сами да си довършат случая, за да изпитат удоволствието от свършената работа. На следваща сутрин в двора на дирекцията гледам Ненков, издокаран, и го питам какво става. „Чакам директора да му докладвам”, с усмивка ми отговори началникът на РПУ-то. Аз пък се качих да си проведа сутрешната оперативка”, описва криминалистът разкриването на обирите.

Няколко дни след залавянето на Плъха полицаите поканили същия свещеник, разрешил курбан в дни на пости, да освети цялото районно управление. „Белким понамалеят престъпленията или да си изкупим греховете”, усмихва се Васил Матвеев.

 

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

КатилА

23.02.2020 | 21:57

Махабетите НИКОГА не Са били В село Текето,а в село Тракиец на АЯЗМОТО.Неграмотници не пишете глупости..

Отговори
1 0

Полицай от криминална Хасково

28.02.2020 | 20:49

Прав си. Но Матвеев не си знаеше района никога. Ако беше разкрито - в неговия район, а ако не е разкрито престъпление - в чуждия. Чудя се на изданието до кога ще му пише измислиците. Да разкаже защо по негово време в Хасково нямаше един местен квартирен крадец /мишок/ да е заловен, а само гастрольори. А тези "командированите" в затвора бяха от полицаите от съседните РДВР. Спрете да го цитирате това недоразумение в Полицията. Да каже защо не можа да стане полковник, за какъвто го представяте, както и защо го пенсионираха преждевременно,за да си вземе 20те заплати!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Къде ще посрещнете Великден?