49

Млади и стари запяха песните на Кичка Савова

Близо 100 групи и индивидуални изпълнители взеха участие в двудневния Международен фолклорен фестивал “С песните на Кичка Савова” в свиленградското село Сладун. Най-много бяха участниците от Хасковска област. Не липсваха самодейци от Пловдивско, Бургаско, Ямболско и Старозагорско. Там, в Сакарския край, звуча и родопската песен и каба гайда благодарение на участниците от Смолянско и Кърджалийско. 

Всяка година фолклорен ансамбъл “Георги Чилингиров” с ръководител Съби Кайджиев изминава пътя от родопското село Полковник Серафимово до Сладун, за да участва във фестивала. Тази година те бяха отличени със златен медал в категория “Певчески групи за автентичен и обработен фолклор под 18 години”. Носител на приза на фестивала “С песните на Кичка Савова” стана тракийски хор “Яни Попов” от Ивайловград. 

Женската група за автентичен фолклор от ивайловградското село Свирачи спечели наградата на кмета на община Свиленград Анастас Карчев. На откриването на фестивала дъщерята на Кичка Савова - Стефка Здравкова, представи сборник с 20 от най-популярните песни на майка си, които са нотирани от диригента и композитор Георги Андреев. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?