112

Митничари задържаха 99 000 опаковки за тютюн за наргиле, маскирани като маркова стока

Голямо количество опаковки тютюн за наргиле с имитации на логото известни марки са задържани на ГКПП Капитан Андреево, съобщиха от Агенция „Митници“. 

Нарушението е разкрито в рамките на съвместната операция между митницата, ГДБОП, ГД "Гранична полиция" и НАП за противодействие на контрабандата.

Преди няколко дни на пункта пристигнал турски тир. Водачът представил документи за превозваната стока  от Турция за Западна Европа. Превозното средство било селектирано за щателен контрол. 

В хода на контролните действия сред декларираната стока са открити 28 кашона с 99 000 опаковки за тютюн за наргиле с логото на две търговски марки. Стоката е задържана в изпълнение на Регламент на ЕС  от 2013 за защита на правата върху интелектуалната собственост. За случая са уведомени притежателите на марките. 

„Предлагането на тютюн за наргиле във фалшиви опаковки не само ощетява търговската марка, подвежда купувачите, но и потенциално крие рискове за потребителите. Наред с това фалшифицирането на акцизни продукти, за какъвто е класифициран тютюнът за наргиле в България и в повечето държави от Западна Европа, предполага организирането на нелегални манифактурни производства и нелегални търговски вериги. Те нанасят значителни щети на икономиките и бюджетите заради невнесени акцизни и други данъци“, коментираха от Агенция „Митници“.
 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?