25

Митничари на Капитан Андреево спипаха злато за 104 798 лв.

1110 грама контрабандно пренасяни златни накити на обща стойност 122 498 лева откриха митничарите на ГКПП Капитан Андреево. Накитите  били укрити от пътници, влизащи в страната с леки автомобили. Проверките са в рамките на общите действия срещу контрабандата с участието на служители на Агенция „Митници“, ГД „Борба с организираната престъпност“, ГД „Гранична полиция“ и Национална агенция за приходите.

В  лек автомобил с българска регистрация, пътуващ от Турция за България са открити бижутерийни изделия от жълт метал в дамската чанта на жената, под дрехите, прикрепени с ластичен колан на корема, както и в сутиена. Недекларирани бижута пренасял и мъжът, при който се установява, че ги е укрил в личната си чанта. Според направената от вещото лице експертиза откритите изделия са от 14 и 22- каратово злато с общо тегло 963,42 грама на стойност 104 798 лева.
В лек автомобил с българска регистрация, в личния багаж на водача са открити златни синджири, колиета, гривни и медальон с общо тегло 146,60 грама.

От Агенция "Митници" напомнят, че при преноса на бижута от благородни метали от физически лица през държавната граница се прилагат паричните прагове за стоки с нетърговски характер, различни от тези за стоките, за които се прилагат количествени прагове, а именно в размер до 300 евро или равностойността им в български лева за пътници, пресичащи сухопътни граници, и до 430 евро или равностойността им в български лева за морски и въздушни пътници.
В случаите на пренасяне на благородни метали, скъпоценни камъни и изделия с и/или от тях с търговски цели, същите попадат в задължителния обхват на Регламент (ЕС) № 952/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 9 октомври 2013 година за създаване на Митнически кодекс на Съюза, като подлежат на деклариране и подаване на съответната митническа декларация, в зависимост от използвания митнически режим.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?