Следвайте ни

Пресушиха река, за да търсят пистолета на Човека Птица

viber icon

В безметежната неделя на 11 май 1997 г. до дежурния по КАТ в Хасково е подаден сигнал за тежка катастрофа близо до паркинг „Пети километър” край града. Изпратената патрулка на „Пътна полиция” и пристигналата дежурна следствена опаративна група установяват, че след сблъсъка на място е издъхнал македонецът Киро Тодоровски, а край ударения бус със счупена ръка е 31-годишният делтапланерист от Кърджали Стайко Иванов. Той стана известен впоследствие като Човека птица.

Иванов бе осъден за убийство по същия случай. Присъдата му от 8 години влезе в сила през 2011 г. Междувременно Стайко изчезна в Италия и през 2016-а бе арестуван в Беларус и екстрадиран у нас.

Сега Иванов изтърпява 8-годишната си присъда, продължавайки да твърди, че е невинен.

„Знаем, че случаят е интересен за медиите и не ви корим. Потърсете обаче и другата страна, без това описвате случаи на Васил Матвеев, той знае много”, заявиха пред „Марица” полицаи от различни служби, запознати с историята. Попитахме го и ето какво разказа той.

Делян Аврамов

„Васко, честито, имаш убийство!”. Тази вест съобщил по телефона на 12 май преди 23 г. тогавашният съдебен лекар в Хасково д-р Георги Стефанов на криминалиста Васил Матвеев.

„Беше понеделник, към 10-10.30 часа. Отговарях за работата по тежките престъпления, затова не бяха рядкост случаите от патоанатомията да уведомят първо мен, а после оперативния дежурен по РДВР. Отговорих на д-р Стефанов, че съм чел бюлетините от петък до понеделник, там фигурираше само един смъртен случай в ПТП от неделя. И тогава Жоро ми обясни, че не става въпрос за смърт в катастрофа, а човекът е застрелян в главата”, връща се към поредната история от кариерата си Матвеев.

Веднага след тази вест наредил на оперативния дежурен да сформира група, която ще чака в хасковската Съдебна медицина. „Докато чаках момчетата там, д-р Стефанов ми показа огнестрелната рана - македонецът беше застрелян от близко разстояние зад волана. Започнахме да търсим дежурните - следовател и по КАТ, които са били в неделята. Директно се свързах с началника на КАТ-Хасково полк. Атанас Атанасов. Той беше от малкото началници на „Пътна полиция”, които са наясно с оперативната дейност. С негова помощ издирихме патрулните униформени и дежурния по КАТ, посетили местопроизшествието. От тях разбрахме, че имало втори човек. Възприели, че след удар на микробуса в дърво шофьорът е починал, а пътувалият до него стопаджия е ранен”, спомня си опитният криминалист.

От показанията на служебните лица, отишли първи на местопроизшествието, се изяснила обстановката. Матвеев оставил оперативната група при трупа и тръгнал към ортопедията да търси ранения. „Стана ясно, че лицето е напуснало отделението, без да е изписвано. Обадихме се на колегите в Кърджали, започнахме и да издирваме свидетели на ПТП-то. Екипите от Кърджали намериха съгражданина си и отидохме да го заберем за разпит”, продължава разказа си тогавашният шеф на групата „Тежки престъпления” към Регионалната дирекция на вътрешните работи.

Васил Матвеев добавя, че хасковските полицаи открили двама свидетели. Те били категорични, че веднага след катастрофата видели човек да изскача от буса, да пресича международния път Е-80 и да бяга към Хасковска река. „Тази фактическа обстановка ме наведе на мисълта, че извършителят се е насочил към водата, за да се отърве от оръжието, и после се е върнал до колата. Там го е заварила пристигналата група за оглед на „катастрофата”, допълва криминалистът фактическата обстановка.

„На разпитите заподозреният твърдеше, че бил на мострения панаир в Пловдив. Хванал микробуса на автостоп и обяснил на шофьора, че пътува към Кърджали. Не можа да даде смислен отговор защо тогава е подминал Хасково по посока към Харманли? Становището на съдебния медик беше, че огнестрелната рана е от близко разстояние. Отхвърляше се намеса на друго лице. Кърджалиецът твърдеше, че чул изпукване, след което водачът навел глава и изгубил съзнание. Фантасмагории”, казва Матвеев. Според него мотивът е грабеж.

Три дни криминалистите се опитвали да намерят оръжието. Наложило се да разкопаят бент, за да падне нивото на водата от 1-1.20 м до 10-15 см. „През това време на лицето бе взета мярка „задържане под стража”. Не намерихме пистолета”, обясни Васил Матвеев. И досега той е категоричен, че виновникът е доказан и правилно осъден.

 

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Къде ще посрещнете Великден?