25

Минало забравено: Трудоваци строили пътища и мостове

Предстои ремонт на моста при Скобелево,  през който върви най- прекият път към Чирпан и свързва Хасковска със Старозагорска област. Съоръжението е затворена от 2010 г., тъй като е опасно. Няма как да не е, тъй като е строено през 1930 г. и не е ремонтирано.  Това е годината  на строежа на моста според албума „20 г. строителство на ОСП и благоустройството и се съхранява в Държавен архив – Хасково. 

В тези години не само в Хасковско, но и в цялата страна са построени много подобни мостове, пътища, сгради. Вероятно от тогава е и металният мост при стамболовското с. Долно Черковище,  пост в социалната мрежа за който разбуни духовете наскоро.  Вероятно немци са го проектирали, както и други подобни съоръжения у нас, като най- вероятно е строен през 30-те г. на м.в., подобно на този до Сколобелево. 

Жители на  Долно Черковище споделиха, че до скоро имало живи хора, които са работили на него.  Вероятно хората са били трудоваци, които работили и по изграждането на пътища в района. В албума има снимка от строежа на пътя към близкото с. Силен, на който са работили именно трудоваци. Фотоси са запечатали и работата  на безплатните работници и по жп линията Раковски- Хасково- Момчилград. 

Между 1918 и 1938 г. в Царство България се  строи много интензивно. Това е времето на Борис III. А през 1920 г. е приет Законът за трудовата повинност на Александър Стамболийски. По това време страната ни е  в окаяно състояние след 2 национални катастрофи. Така се ражда идеята за безплатен труд на младежите, чрез който да се осигури благоустройството на държавата. На мобилизация  за 12 месеца подлежали младежите над 16 г. и девойките за 6 месеца, освен мюсюлманките. Тези млади хора строят пътища, работят по  корекции на реки, по пресушаване на блата и на много други места, за да градят нова България. Между другото този уникален български закон по- късно бил приложен в  редица държави не само в Европа. 

Към 1938 г. страната ни има 19 425 км пътища и над 40 027 моста, показват още данните на албума. 

В него има и други прелюбопитни данни, които показват небивалото строителство. През 1936 г. за сумата от 700 000 лв. е построен красив общинския дом в с. Княз Борисово, сега Славяново. То носи сегашното си име от 1946 г. 

През 1927 г. е построена Ветеринарна лечебница в Хасково. Модерната сграда с кула е струвала 1 996 000 лв. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?