МИНАЛО- НЕЗАБРАВИМО: В Хасково още ходим на "Бамбука"

Пазаруваме в ЦУМ, какъвто никога не сме имали, отдавна несъществуващата „Валентина” все още е ориентир за всички

Екип на „Хасковска Марица”

Плевенчанин стои пред  „Мемори” и се чуди дали е на точното място. Срещата му е  пред „Бамбука”, ама заведението се  оказва с друго име. Пита пореден минувач и той му отговаря, че това е "Бамбука". Какво става, чуди се той.   

Има места, чиито названия живеят дълго след като са изчезнали. Превърнали са се в символи, защото поколения ги свързват с нещо хубаво, значимо или пък лошо, но оставило следи.

Едва ли ще се намери хасковлия, който да не знае къде е "Бамбука". Така  поколения наричат място до театъра, където навремето, през 60-те и 70-те години на миналия век, имало заведение. Всички се събираха на Бамбука, беше въпрос на престиж да седнеш там. Покрай насядалите минаваха гражданите, тръгнали „по чарка“. По чарка е разходка, която също било престижно да правиш. Така хем те виждат всички, хем ти ги оглеждаш, разказват възрастни хасковлии.

Беше сладкарница, през която всички отиващи на работа сутрин са минавали да си купят закуски. Там продаваха най-хубавите рогчета и банички, спомнят си други.

Днес там има заведение с чудесен парк, пред които се намира галерия „Форум“. Не всеки би се сетил за името на днешното заведение, което няколко пъти бе сменяно, но всички и 20-годишните, и 45-годишните, и пенсионерите, ще ви кажат къде е  "Бамбука".

Няма таксиджия млад или стар, който да не знае къде е „Валентина”. И днес хасковлии наричат така спирката пред модна къща „Валентина”, съществувала по време на соца. Най- престижният магазин за дамски и мъжки облекла се намираше на „Раковски”, до днешното пазарче.

„Валентина” отдавна я няма, но всички така знаят мястото. В него се пробваха да просъществуват заведения, банкови клонове, но днес помещенията са празни.

„Ташкент” така и не успя да се наложи в устите на хасковлии. Той си остана универмага или ЦУМ-а и до днес. Сега е нещо като мини мол, но все още го нарича ЦУМ-а, макар че Хасково никога не е имало подобен магазин.

Но имаше  Хали. Вероятно днешните млади хора не знаят какво значи тази дума, но повечето от тях са чували  родителите си да наричат така днешния комплекс 21 век. Всъщност адресът му неслучайно е „Градски хали“. Халите рухнаха преди 18 г. Днес ако попитате накъде е изходът за Кърджали, повечето ще ви кажат „посока –Халите и нагоре“.  Върху магазина, който беше като рог на изобилието по време на  соца, днес има модерна сграда. Тя бе първата модернистична постройка в града, но далеч няма добра слава,  вероятно заради лошото си изпълнение.

Ако търсите LIDL в Хасково всички ще ви упътят към „Лебеда”. Комплексът не съществува вече, но дълго ще бъде ориентир.  Там имаше басейни,  сградата разполагаше със  зала, в която тренираха деца, кабинети и др. Комплексът стана собственост на фирма на фамилията Баневи,  която известно време поддържаше басейна, но останала част от комплекса бе руина. Намесиха се и частни съдебни изпълнители.
---
Банята  приюти Малкия бизнесцентър

В Хасково от години няма градска баня, ако изключим тази в ромската махала. Банята стана бизнесцентър, в който се помещават офиси на  фирми и политически партии, медии, лекарски кабинети, магазини и др. През 70-80-те г. на м.г. обаче там е било мястото, където половината град е поддържал хигиената си и е осъществявал социални контакти. Често ще чуете, че нещо се намира в Банята. Става въпрос за  Малкия бизнесцентър.

Емблематичният ресторант „Червено знаме”, който не съществува вече, също още служи като градски ориентир. Навремето бе трудно да намериш място в него, а вечер бе почти невъзможно. Той беше един от първите, в който местата за разни служебни купони на трудови колективи се изчерпваха месеци по-рано. Макар, че смени доста собственици, поне до 2002 година ресторантът си беше „Червено знаме”. И беше посещаван. До момента в който освен собственика си, смени и името. Точно срещу „Червено знаме”, на отсрещния тротоар пък беше „Механата”.

И димитровградчани идваха за бира без парцалчета на "Веспрем"-а 

Знаете ли какво е „Веспрем“? Унгарски град, с който Хасково е побратимен. Но не само това. Така бе наречен комплекс в кв. „Орфей”. Днес  всички отиват на бира с цаца на Веспрема, макар че всъщност сядат на караваните . Във  „Веспрем“ има голям хранителен магазин, може би най- големият в Хасково,  който винаги бе зареден дори по някога с редки стоки. Даже от Димитровград идваха за бира без парцалчета  на "Веспрем"-а. В комплекса  имаше и дискотека, ресторант и магазини с луксозни за времето си дрехи и козметика.  


Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?