25

Минало незабравимо: Разрухата на един легендарен ресторант 

В разруха от доста години е легендарният ресторант „Извора на Белоногата“, който навремето бе част от комплекс  покрай международния път Е-80. С модерния си стил в началото на 70-те години на м.в., ресторантът бе едно от най- посещаваните заведения в областта.  През деня паркингът пред него едва побираше автобусите  с туристи и ученици от цялата страна и чужбина. Вечер в ресторанта имаше шоу програма, която много хора искаха да видят. Двете зали на обекта едва смогваха  с посетителите, разказват паметливи харманлийци. 

Ресторантът е построен в началото на 70-те години на м.в., негов архитект е  Тенчо Димов. Постройката бе удивителна и модернистична за времето си, а в същото време това се съчетаваше с битови елементи в интериора. Много светлина в горната зала  и огромни тераси с изглед към гората, правеха мястото много приятно. Ресторантът се появява след построяването на Герганината чешма и парка около нея. Само 3-4 г. след откриването му той става част от националните туристически обекти. По- късно зад него били изградени нощен бар и мотел с бунгала. Мястото било посещавано от групи от различни социалистически страни.

Накъде през 80-те години на м.в. като крайпътен,  комплексът  става част от „Балкантурист“.  През 90-те години на м.г. районът бе  поле на криминални действия и групировки. Днес ресторантът е западнал, а причината съвсем не е в магистрала „Марица“, която пое трафика от Е-80. Ресторантът замря доста преди строежа на магистралата. 

Той имаше злополучната съдба на „Балкантурист“. Купи го турски бизнесмен, който притежава и други обекти от бившата държавна фирма в Хасковска област. Всички те са в разруха. Пример е хотел „Аида“, който въпреки че е в центъра на Хасково, е едно западналото място, чиито помещения се отдават под наем. 

Тези дни се заговори за обновяване на Парка на Белоногата, който се намира под ресторанта. От паркинга пред него надолу право в парка води стълбище.  Той вероятно ще бъде обновен, но туристи  едва ли ще има, ако липсва заведение. Факт, който не бива да се подценява. Навремето обаче много от „перлите“ ни бяха продадени за жълти стотинки  без ангажименти за инвестиции и подържане, а резултатите са факт. Ресторантът „Извора на Белоногата“ е само един от примерите за недалновидност и безоотговорност, които водят до разруха.  

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
СЛАВЕНА

СЛАВЕНА

01.02.2022 | 03:59

Как се допуска Как се допуща това мародерство ? На Аспарухова България , й трябват Крумови закони ! Малко кръв да се пусне и да се пречисти този народ !С идването на демокрацията дойде и упадъка на нацията ! Мръсните седесари окрадаха държавата ! Но Господ гледа ! Той ще награди всеки според заслугите му !

Отговори
3 2
Катя

Катя

30.01.2022 | 21:29

Днес изучавт ли в училище прекрасната поема ,,Изворът на белоногата"? Тогава може би ще разберст какво чудесно място за ресторантско хотелски бизнес и търгоивска дейност е мястото там! Публикувайте я!

Отговори
7 0
Сребролюб Мангизлиев

Сребролюб Мангизлиев

30.01.2022 | 14:42

През един специфичен орган ми е за този ресторант

Отговори
2 18
Роко Скиавоне

Роко Скиавоне

29.01.2022 | 20:24

Това ако беше в Испания шеше да стане перфектен пути-клуб

Отговори
2 17
Уинстън чърчил

Уинстън чърчил

29.01.2022 | 18:52

Ак балдър чешмеси,,,май само за балдъра ще си спомняме,,,продажно племе еййййй,окрадоха и продадоха държавата,няма човешки ценности.....

Отговори
43 4
Василев

Василев

30.01.2022 | 09:14

Липсата на ценностна система в едно общество води до това състояние. Ако има някаква тайава,все пак тя се свежда до келепирец- докопване до властови позиции с цел кражби, " усвояване" на парични средства било то държавни или европейски и доразграбване на сътвореното преди 10-ти Ако все още има останало. Няма ли кой да им напомни, че катафалката ремарке няма. Във всеки град в България се знаят дерибеите.И какво от това?

Отговори
26 0
Василев

Василев

29.01.2022 | 15:35

Отражение на действителността в страната.Огледален образ.Това е.

Отговори
64 1
Бай Тошо

Бай Тошо

29.01.2022 | 15:45

Да, "лошите" комунисти градяха при "престъпния" комунистически режим, а "умните и красиви", пияни седесари разграждат при "европейската" демокрация!

Отговори
89 19

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?