Следвайте ни

Минаха 10 г. от смъртта на д-р Пандъров

viber icon

Тази година се навършиха  10 години от смъртта на ст.н.с. I-ва  степен д-р Стоян Пандъров. Той е известен ветеринарен лекар, работил върху редица проблеми при селскостопанските животни и птици.

В Държавен архив – Хасково, предадени лично от него, се съхраняват документи за живота и дейността му. Обособени са в личен фонд № 1723, който съдържа 87 архивни единици с оригинални документи от периода 1956 - 2005 г.

Стоян Георгиев Пандъров е роден в Хасково на 15 януари 1931 г. в семейството на собственик на бакалия и тютюноработничка.

През 1949-а, след завършване на средното си образование в родния град, заминава да работи като бригадир на железопътната линия Перник - Волуяк, продължавайки след това в Държавен циментов завод „Вулкан” – Димитровград и в Млекоцентрала - Хасково.

От 1950 до 1955 г. е студент в София, следващ ветеринарна медицина във Висшия ветеринарно-медицински институт. След завършването му, веднага започва работа като участъков ветеринарен лекар в с. Динево, Хасковоски окръг.

През 1956-а д-р Пандъров е назначен за окръжен ветеринарен лекар в Хасково. Като такъв работи до март 1959 г., когато е назначен за епизоотолог в Районна ветеринарна станция - Хасково. През същата година сключва граждански брак с Донка Стоилова, по професия магистър фармацевт.

Спечелвайки конкурс за научен сътрудник II-ра степен по микробиология, Стоян Пандъров поема по трудния път на учен и изследовател. Следвайки този път, през 1970 г., защитава дисертационен труд за кандидат на ветеринарно-медицинските науки на тема „Проучване върху Ку-треската по овцете”. Хабилитиран е за старши научен сътрудник II-ра степен през 1973 г., а през 1984 г. и за старши научен сътрудник I-ва степен, с хабилитационен труд „Проучвания върху Ку-треската по домашните животни”.

В периода 1973-1975 г., заедно със семейството си, живее и работи в Муанза, вторият по големина град в Танзания, разположен на южния бряг на езерото Виктория. Там д-р Пандъров е завеждащ на секция по имунология, бактериология и вирусология в Научно-изследователски ветеринарно-медицински център.

През 1979 г. става директор на Районната ветеринарна станция в Хасково и заема този пост до 2001 г.

Във своята ветеринарно-изследователска дейност д-р Стоян Пандъров работи основно върху две заболявания – Ку треската по селскостопанските животни и птици и инфекциозния епидидимит по кочовете.

Публикува 87 научни труда и научно-популярни статии, една книга и няколко брошури. Участва в разработването на 23 национални проекта и 14 национални програми за ликвидиране, ограничаване и профилактика по проблемни инфекциозни заболявания по селскостопанските животни и птици. С научни доклади взема участие в национални симпозиуми и международни конгреси в много европейски страни, както и в Тайланд, Япония, Сирия и Бразилия. Стоян Падъров публикува редица статии от пътуванията си в тези страни в рубриката “Глобус” на вестник „Хасковска Марица”.

Член е на Върховния ветеринарномедицински съвет, на научния съвет на Висшата атестационна комисия по ветеринарна медицина, на Стопанския съвет на ДО „Ветеринарно дело”, на Бюрото на Съюза на ветеринарните лекари в България, на Националната епизоотична комисия, на комисията по биопродукти при Националната ветеринарномедицинска служба и др.

Двукратно, през 1983 и 2001 година, за активна и дългогодишна дейност е награждаван със златна значка на Централният съвет на Научно-техническите съюзи в България. За особени заслуги в науката, през 2005 година ВМУ – Стара Загора го удостоява със Златна диплома.

Д-р Стоян Пандъров умира на 1 януари 2009 г. в родния си град.

Източник: Ваня Иванова – гл. експерт Отдел „Държавен архив” - Хасково

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се пазите ли и след края на извънредната ситуация?