Следвайте ни

Мина Карагьозова представя нова книга в галерия „Шаренков“ 

viber icon

„Душата- горе“ е новата книга на  Мина Карагьозова, която поетесата  ще представи в четвъртък, 17 септември в галерия „Шарекнов“ в Хасково. 

За книгата литературният критик Анжела Димчева пише: "Поезията като жанр никога няма да отмре. Тя е най-адекватната проекция на душата. Този факт е безспорен в интерпретацията на антологичната книга на Мина Карагьозова „Душата – горе!“. Тук няма да намерите безадресни, мъгляви послания, сълзливи охкания или абстрактни картини: всеки стих изпълва пространството на четящия с антиподни емоции, защото лирическият говорител знае цената на влюбването, екстаза и омразата, приел е мисията да е съвест на поколението си, не крие разочарованието си от социалния пейзаж, пропастта между поколенията, проявите на национален нихилизъм. В четирите условни деления на стихотворната канава не е вложен категоричен тематичен подсмисъл, защото Мина Карагьозова е синкретичен в мисълта си автор – тръгвайки от една идея, тя често направлява лирическите си герои в други, неочаквани територии. Като най-характерна черта в поведението на лирическия „аз“ бих определила войнствения оптимизъм. Сякаш авторката е приела за своя мисия мисълта на Сьорен Киркегор: „Във всеки един миг, когато отчаянието излиза наяве, идва и възможността за спасение“ („Болка за умиране“). Тази непоколебимост, изразена в патоса на лирическия ескиз, се напластява в съзнанието на читателя и той сякаш е притиснат от болезнената откровеност на поетесата. Тук бих припомнила една мисъл на Юлия Кръстева: „Но каква друга полза да признаем на изкуството, освен че ни помага да гледаме смъртта в лицето?“. Но да разрязваш пътя на страданието на глътки живот е нещо още по-трудно."

Мина Карагьозова e родена в Хасково. Завършила е Пловдивски университет “Паисий Хилендарски” със специалности  “Руска филология” и “ Английски език и литература”.  Дългогодишен преподавател е. Член е на Съюза на българските писатели, на Славянска литературна и артистична академия и на Международната асоциация на писателите и публицистите. Писателката е била удостоена с много награди. Носител е на „Сребърно перо на Русия” и на "Златно перо на Русия” . 

Премиерата е насрочена за 17.30 часа. Заповядайте!

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще сложите ли маски в раницата на ученика?