Следвайте ни

Микро фирмите държат икономиката в Хасковска област 

viber icon

Въпреки откритите нови производства в хасковска област през последните години, микро фирмите, в голямата си част семейни, държат местната икономика, тъй като реално дават работа на най- много хора. Този извод се налага от данните на Териториалното статистическо бюро за 2019 г. за нефинансовите предприятия. Това са всички с изключение на банки, застрахователи, държавното управление и неправителствения сектор.

Според тях , 93.7 на сто от фирмите в Хасковска област са микро, с до 9 наети. В тях  са заети 43.3 % от работещите, които са общо 48 763. Спрямо 2018 г. заетите в областта са намалели с 2.4 на сто, показват данните. В малките предприятия работят 25.7%, в средните- 23.3%, а в големите  –7.7%. 

Секторът на търговията и ремонта на автомобили заема най- голям дял в структурата на областната икономика. Той е 43.7 на сто. В този сектор са 37.3 на сто от реализираните през годината нетните приходи от продажби, показват данните. 27.5 на сто от работещите са заети в сектора на търговията. Най –много- 28.5 на сто от работещите хора, се трудят в преработвателната промишленост. Нейният относителен дял в икономиката на областта е 11.1 на сто.

Статистиците са наблюдавали 12 080 фирми в областта. Реализираните проходи от продажби за 2019 г. от тях са 4.2 млрд. лв. и са с 3.1 % повече  в сравнение с 2018 г. 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Да отпаднат ли мерките срещу COVID-19?