112

Миглена Тянкова: Новите членове на ВСС сме хора с административен опит

Административният опит е много полезен. Всички нови членове на ВСС имаме такъв, независимо че ни наричат „съдебна номенклатура“. Това заяви днес Миглена Тянкова, чийто втори мандат като председател на Окръжния съд в Хасково изтича. В неделя тя бе един от шестимата магистрати, избрани за нови членове на ВСС от съдийската квота.

Тя изрази надежда, че с колегите й ще успеят да направят работещ екип. Според съдия Тянкова, нерешаването и задълбочаването на проблемите в съдебната система се дължат и на обстоятелството, че досега са липсвали хора, запознати с администрирането на съдебната власт.

„Имаме силите да вземем така необходимите тежки и непопулярни решения, които се отлагаха години наред. Защото, ако не го направим, съдебната реформа ще продължи да стои на хартия“, подчерта Тянкова. 

Мнението й е, че във ВСС трябва да има не само промени в състава, но и в структурата, което обаче е свързано с конституционни промени. Акцент за нея е регионалното представителство в органа на управление на съдебната власт. „Първият и най-голям проблем е кадровата необезпеченост, заради която системата е пред кадрови колапс“, каза съдия Тянкова. Сред приоритетните за решаване проблеми били още конкурсните и атестационни процедури, мерките за изравняването на натовареността на съдилищата на отделните нива, съдебната карта и други.

„Тепърва предстои и излъчване на новите членове на ВСС от парламентарната квота, което е свързано с неизвестност. Предстои и решението на Конституционния съд дали е възможно ВСС да продължи да работи, ако Народното събрание не избере своята квота“, уточни Миглена Танкова.        

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?