25

Миглена Тянкова: Необходима е промяна в двете квоти на Съдийската колегия 

Кадровата необезпеченост  на всички нива в общите съдилища, проблемите, свързани с атестационните процедури, неравномерната натовареност на отделните органи на съдебната власт по нива, съдебната карта, електронното правосъдие, предизвикателствата, пред които са изправени окръжните и апелативните съдилища след закриването на спецпрокуратурата. Това са само част от проблемите пред следващия Висш съдебен съвет, който  председателят на Окръжен съд – Хасково Миглена Тянкова и кандидат за новия ВСС очерта в интервю за БНР.  Попълването на професионалната квота на следващия Висш съдебен съвет (ВСС) продължава. Утре и в неделя ще бъде гласуването

Миглена Тянкова  е с 23 годишен стаж в системата. Два пъти е председател на Окръжен съд Хасково, преди това беше началник на Районния съд в областния център. Но преди да бъде избрана за административен ръководител е била редови съдия и в двете съдилища.

Според нея, спешно трябва да бъдат направени някои промени в структурата и състава на ВСС.

„Категорична съм, а и мои колеги, че съдийската колегия е необходимо да има промяна в двете квоти – трябва да има мнозинство от съдии, избирани от съдии, с представителство на всички нива на съдилищата, застъпено с регионално такова. Трябва да се предвиди и допълнително основание за предсрочно прекратяване на мандат, в случаите когато не е оправдано доверието на тези, които са го избрал“, казва Тянкова в интервюто за БНР.

Миглена Тянкова каза още, че трябва да има изискване към членовете на ВСС да притежават управленска компетентност и призова колегите си да гласуват. 

Интервюто с кандидата за ВСС чуйте тук

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?