25

Местят украинците от хотели в държавни бази, в Хасковско такива няма

Областна администрация в Хасково чака допълнителни инструкции за настаняването на украински граждани, които няма да могат да останат по хотели и места за настаняване след 31 май , според  условията на хуманитарната програма.

Засега е ясно, че украинските граждани, на българска територия, които не са на частни адреси, при тяхно желание да останат у нас, ще бъдат изпратени до пригодени държавни ведомствени бази. Това ще става след попълване на апликация с обобщени данни. Самата апликация се очаква да бъде налична в съвсем скоро време. За транспорта, който ще бъде безплатен за украинците, ще бъдат ползвани основно услугите на БДЖ.

За последната седмица регистрираните украинци в областта 36.

От началото на войната в Украйна 523са били регистрирани и преминали през областта. На частни адреси са били регистрирани 228 човека, в хотели – 295. Жените са 265, децата – 152, мъжете – 106. Временна закрила е предоставена на 369 лица, като са издадени 254 регистрационни карти, в които са вписани и децата. Към момента в хотели пребивават 86 украински граждани.

Към 17 май са подадени 104 заявления за еднократна финансова помощ. По тях са отпуснати 80 помощи, постановени са 10 отказа, информират от Регионална дирекция „Социално подпомагане“.

Вече 64 украински семейства са подпомогнати от областната структура на Българския червен кръст. Те са получили предимно хигиенни материали, играчки, спално бельо, одяла, дрехи, обувки и др. На 45 семейства са раздадени пакети с основни хранителни продукти. Всеки желаещ може да помогне като направи дарение в БЧК – Хасково.

Данните бяха предоставени от членовете на Кризисния областен център в Областна администрация - Хасково, който проведе поредно неприсъствено заседание. Държавни ведомствени бази на територията на област Хасково няма.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Грънчалника

Грънчалника

19.05.2022 | 15:11

Хайде чупката, чамодани и за Украйна!

Отговори
1 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?