Следвайте ни

Мегалитите на Минерални бани са по-древни от пирамидите

viber icon

Община Минерални бани e с потенциал да излезе начело в категорията "Община на 2018 г. за културно-исторически туризъм” за наградите на Министерството на туризма. В момента тя е на четвърта позиция със 6,97 % от гласовете.
При положение, че се мобилизира в онлайн-гласуването през оставащите две седмици до края на надпреварата, има реални шансове да достигне до челото на класацията.
Мегалитните комплекси на територията на община Минерални бани са едни от най-монументалните в страната. Такива места са Града на Слънцето над село Ангел войвода, Доган кая, Змийския град, и Купена край село Сърница и Гарваница над село Горно Брястово. Няма друга община в страната с толкова много мегалити, концентрирани на сравнително близко разстояние. Датировката им е около 9 000 г. пр. Хр., според проф. Ана Радунчева.
Мегалитните обекти са така разположени, че образуват помежду си нещо като мрежа. Заставайки на върха на един мегалит, имаш пряк и вдъхновяващ поглед към свързаните с него.
Мегалитните комплекси в България са с различно предназначение. Едни са календари, други обсерватории, трети резонаторни кутии за осъществяване на ментална комуникация, а има трансформатори и енергийни генератори. Официалната наука определя възрастта на мегалитите от 3 до 5 хиляди години (медно-бронзова епоха), но редица изследователи смятат, че някои каменни съоръжения са на повече от 10 000 години и се отнасят към неолита.
Купена е най-централното от всички свещени места от цивилизацията на скалните хора, защото обединява духовно и практично-енергийни функции. Той е  енергиен генератор, а в радиус от няколко километра около него са разположени останалите мегалити. Те са част от един огромен мегакомплекс, създаден от много древна цивилизация, съществувала по нашите земи.
Ако все още не сте подкрепили Минерални бани в категорията "Община на 2018 г. за културно-исторически туризъм”, направете го ТУК!

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще подарите на любимата жена?