Следвайте ни

МБАЛ „Св. Екатерина“ с апарат за неинвазивна вентилация 

viber icon

С първият в област Хасково апарат за неинванзивна вентилация разполага димитровградската МБАЛ "Св.Екатерина".  Апаратът замества интубацията при тежки случай на лечение и може да бъде използван както за възрастни, така и за деца. В цялата страна има само 26 такива апарата, 20 от които се намират във Военно медицинска академия в столицата.   

"Апаратът за неинванзивна вентилация позволява при лечението на болния той да бъде в съзнание и да може да се движи свободно без да се налага да лежи стационарно на легло, както е при апаратите за интубиране. Не се нуждае от по-специални грижи като тоалет, може да се храни и позволява ранната рехабилитация т.е. пациентът не е обездвижен. Изключително лесно е самото вдишване. Самата манипулация е елементарна, не е свързана с високо специализиран реаниматор, което позволява да се обслужва от всяко медицински компетентно лице, включително и от интернисти. Неинванзивната вентилация е метод на лечение, който се прилага при пациенти с дихателни нарушения, каквато обструктивност развиват и инфектираните с Ковид-19. С този апарат работата ни се улеснява страхотно, защото обгрижването на интубиран болен е много сложно.  Апаратът улеснява работата на всички в отделението и на сестри, и на санитари. Самият факт, че болният е контактен и лечението му позволява да комуникира с близките си, също е много положително за неговото състояние. Освен това имаме обратна връзка от самия пациент дали се чувства добре и де факто той участва активно в собственото си лечение. Високо поколение апарати, при които лесно се регулира налягането и потока на кислорода и именно заради това може да бъде прилаган и при бебета и при възрастни", обясни д-р Аладин Карагьозов  

Специализираният апарат за неинвазивна белодробна вентилация работи от днес в ОАРИЛ в димитровградската болница. Той е закупен от община Димитровград  за 20 800 лв. с ДДС, като е  направена отстъпка от страна на вносителя.

 

 

 

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Да отпаднат ли мерките срещу COVID-19?