Следвайте ни

Математици от престижна олимпиада награди кметът на Хасково

viber icon

Медалистите от престижната Жаутиковска олимпиада в Алмати - Казахстан, Стоян Малинин и Любен Балтаджиев бяха приети днес от кмета на община Хасково Станислав Дечев.

Двамата са възпитаници на Природоматематическата гимназия "Акад. Боян Петканчин". Те спечелиха сребърен и бронзов медал от математическата Жаутиковска олимпиада в Алмати. Единадесетокласникът Стоян Малинин е спечелил сребърно отличие по информатика, а съученикът му Любен Балтаджиев се е класирал трети по математика.

Преподавателите им Коля Петрова и д-р Юлия Кръстева разказаха, че на международното състезание по математика, информатика и физика са участвали 587 ученици от 21 държави. Страната ни е била представена от общо 7 учебни заведения, като хасковската гимназия се е представила най-добре. Дадените ни задачи бяха в по-различен стил, по-нестандартни. Надявахме се на отличия, радостни сме от постигнатото, споделиха Стоян и Любен.

Зад този успех стои един огромен труд, лична самодисциплина на възпитаниците ни, както и усилията на техните ръководители, каза директорът на училището Гергана Петрова. Тя информира, че в гимназията има общо 7 школи, които работят с перспективни деца. Петрова благодари на кмета Станислав Дечев за личната му ангажираност и подкрепа и за предишни инициативи на ПМГ, като създаването на училищно радио.

Благодаря на децата и на техните наставници, каза кметът Станислав Дечев. На всяка цена ще продължа да подкрепям образованието и талантливите даровити деца и младежи, както съм го правил и като областен управител, добави той.

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще подарите на любимата жена?