Следвайте ни

Машина саморегистрира пътниците на границата с Турция

viber icon

Пилотен проект за автоматизирана проверка на пътниците с паспорти  на влизане от Турция в България стартира на ГКПП Капитан Андреево, съобщиха от "Гранична полиция".

Това е част от подготовката за въвеждането на системата за вход и изход, която ще се прилага постепенно от май 2022 г. по външните граници на ЕС. Първоначално проектът ще обхване пътниците на автобусните терминали на влизане на Капитан Андреево и излизане на Калотина.

Пътуващите с паспорти граждани на трети страни ще преминават през автоматизирана проверка на документа чрез машина за саморегистриране. След одобрение на регистрацията пътникът преминава през биометричен коридор, където се извършва идентификация в движение. Системата ще може да бъде ползвана и от граждани на Европейския съюз.

"При проведените тестове е установено, че процесът отнема 2 минути на пътник. Тестването ще продължи до 15 септември, след което Европейската агенция Фронтекс, която реализира проекта, ще извърши необходимите анализи за бъдещото изграждане на системата на европейско ниво", ​информираха още от  "Гранична полиция".

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?