Следвайте ни

Маршрут за ден до място без ехо и албанско село 

viber icon

Уикенд е! Ако не искате да го прекарате вкъщи, особено и ако работите тук, ви предлагаме два маршрута с интересна разходка сред природата в Хасковска област. Студено е, но нали сте с кола, пък и като се раздвижите, ще се стоплите. Един ден Ви е достатъчен за тях и дори може да ги съчетаете. 

Минерални бани е съвсем наблизо и със сигурност може да изкарате там цял ден. Вижте крепостта Св. Дух или Топликос, както не налага напоследък. Тя се намира над големия открит басейн, лесно достъпна е, а от стените се разкрива невероятна гледка. Има и малък параклис. Крепостта скоро ще бъде атрактивна като Царевец във Велико Търново, тъй като ще има звук, светлина и др. технологии.

В центъра на курорта може да видите Чифте банята, както и Стъпката, която е зад сцената. После тръгнете към Долно Брястово. По пътя към връх Аида има какво да се види. Например Шерапаните, ако продължите нагоре, нагоре, след хижата, ще стигнете до Айкаас и  невероятната гледка, която се разкрива от мястото. Вдясно има екопътека, която ще ви върне до хижата през гората. Разходете се по нея, струва си. В района има още поне 5-6 пътеки, коя от коя по- живописни. 

От връх Аида може да поемете по пътя към Кърджали и като следвате табелите да стигнете до Перперикон. Там и това лято имаше разкопки, които разкриха останките на ротонда. Огромният  скален град е впечатляващ, докато го разгледате, ще изгорите доста калории. На път към него ще видите Скалните гъби от зеолит. 

Ето още един маршрут, той е с посока Любимец- Ивайловград- Маджарово, който разкрива Източните Родопи  в цялата им красота и природно богатство. 

Първата спирка  са „Глухите камъни“, чиято история години наред разбулва проф. Георги Нехризов. 

Огромните скални блокове, в които са изкопани множество ниши, се намират само на 10 км от с. Малко Градище, което е по пътя за Ивайловград. Към пътеката, която води към забележителността, има табели. 

В комплекса има и две гробници, както и автентична каменна стълба,  по която ще се почувствате като Индиана Джоунс. Не е преувеличено, защото този култово-погребален е от преди 1200 – 500 г. пр. Хр. Бил е използван също през Античността и Средновековието.  Знаете ли защо му казват  Глухите камъни? Защото тук няма

ехо, пробвайте ако не вярвате. 

От тук, за да стигнете до Маджарово, ще минете през Малки Воден, село обезлюдено заради строежа на язовира, и Бориславци. Между двете села ще минете покрай църквата. Само до преди 10-на години бе в руини, сега е възстановена. Влезте, ако е отворена.

Гледката по пътя към Маджарово е красива, пътят не особено добър, но си струва да се любувате на  скалите, птиците, меандрите. 

Лешоядите може да наблюдавате и с невъоръжено око, но ако Природо- защитният център, който се намира веднага след моста преди градчето, работи, ще ви предоставят тръба за наблюдение. След гледките тук всичко в Хасково  ще ви се струва малко, смачкано и сиво. 

По принцип най- удобният и хубав път до Ивайловград е през пункта Капитан Петко, Гърция, Славеево, но сега е невъзможно преминаването от там. Затова от Бориславци се връщаме на пътя Любимец- Ивайловград  с успокоението, че поне е живописен. 

А в Ивайловград съвсем не е само античната вила Армира. Не че трябва да я пропуснете, напротив, но има и какво друго да се види в района. Това са селата Мандрица и Долно Луково, например. 

В последното е църквата „Св.св. Константин и Елена“, която е построена само за 7 дни по време на турското робство. Малкият, вкопан в земята  храм, е уникален и с иконите си, рисувани на стените. Тук ще научите и интересната история на Долно и Горно Луково. 

Не по- малко интересна е тази на Мандрица. Знаете ли, че то е единственото албанско село в България. Тук все още има хора, които говорят на  странен архаичен албански език. Селото основали  трима братя албанци, християни. 

Ако сме възбудили интереса ви, грабвайте раницата със сандвичи и кафе, нали ресторантите не работят, скачайте в колата и поемайте на еднодневна екскурзия, която ще Ви разведри.  

 

 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (2)

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

16.01.2021 | 09:44

Така е, за съжаление!

Отговори
1 0
Василев

Василев

16.01.2021 | 09:29

Цанке,като се качиш на Шарапаните и погледнеш- гледката е неописуема. Има параклис,който е винаги отворен и сеещица мпжеш да си запалиш и вода за пиене да си напълнош.Но! На тази прекрасна гледка запустяла и пред разруха е сградата/Шарапаните/,която десетки години е приемала хора от цялата страна. Връщаш лентата назад и ти става тъжно.Май е бил това и нашия живот гледайки рушащата се постройка- и преди и сега в настоящето.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Да отпаднат ли мерките срещу COVID-19?