25
Следвайте ни

Маринов: Търсим механизми срещу рязко поскъпване на водата в Димитровград 

viber icon

Търсят се компенсаторни механизми, така че абонатите  да не усетят рязко повишаване на цената на водата в Димитровград. Общината трябва да продаде дела си в местното водно дружество на държавата. ВиК- Димитровград не е член на Асоциацията, а това пречи както да има бизнес план, така и за разрешаване на проблемите му. Това заяви хасковският депутат от БСП Владимир Маринов, на когото днес предстои среща в Димитровград по проблемите. 

Както съобщихме, дружеството има огромна задлъжнялост. 51 на сто от капитала му е на държавата, а останалите на Община Димитровград. Вливането му в хасковското, което трябва да единствен оператор областта, не е факт заради опасенията от сериозен скок на цената на водата. Сега в Димитровград кубикът струва 1.86 лв., докато абонатите в Хасково плащат 3.52 лв. Местната власт отказва вливането без гаранции, че няма има рязко поскъпване. 

Маринов  коментира и високите цени на горивата. Сметките му показвали, че страната ни губи  по 2 млн. лв. на ден от липсата на азерския газ, количества от който са договорени още през 2009 г. Строителството на  конектора от Гърция започна едва  2019 г., а още не завършило. Последният срок е юли 2022 г. Става въпрос за 182 км, които се строят повече от 10 г. от гръцки изпълнител. Считам че прокуратурата трябва да бъде сезирана за щетите, които се нанасят, каза още депутатът. 

Маринов каза още, че  форматът на правителството трябва да намери място и на местно ниво, а депутатите от партиите в него да работят заедно. БСП и ИТН имат по един депутат от региона, а  „Продължаваме промяната“ - двама. Четиримата трябва да работим заедно,  да имаме общи инициативи, каза Младенов. Тъй като двете партии не са представени в Общинските съвети, ще се наложи да разчитат на съветниците от Левицата, каза той.

Депутатът допълни още, че от следващия понеделник ще има приемни в областта. Готов съм да работя с всички кметове, независимо от партийната им принадлежност, каза още Маринов.  

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?