25

"Марица Изток" замърси въздуха в Димитровград 

Серен диоксид над нормата е регистриран във въздуха на Димитровград днес. В 11 часа автоматичната станция в града е отчела 360 микрограма на кубичен метър при допустими 350. Местната ТЕЦ "Марица 3" не работи от 4 октомври, когато бе спряна заради технически проблеми и изпуснати емисии. 
Причина за днешното замърсяване е пренос на въздушни маси от енергийния комплекс "Марица Изток" край Гълъбово, съобщиха от регионалната екоинспекция. РИОСВ са забелязали преноса още сутринта. 
От началото на годината това е шестото превишение на нормата. Допустимите за година са 24. 
Днес от ТЕЦ "Марица 3" заявиха, че затварянето на въглищната енергетика е стратегическо решение и то не следва да се взема прибързано. "Ние изразяваме своето категорично несъгласие това да се случва във време на национални и глобални икономически и военни кризи. Единствено въглищната енергетика е способна да ни гарантира автономност и запазване на икономическа и социална стабилност", коментираха от там. 

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 1 оценки
4/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
анонимен

анонимен

12.10.2023 | 08:34

Марица, стига с тези глупости. Въздухът е мръсен отвсякъде, и не само от Мариците. Докато караме автоморгата на Европа, ще е така. Доката се гори всичко, ще е така. Гадни подлоги сте от редакцията.

Отговори
1 1

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?