Следвайте ни

Манолова: Новият закон за ВиК не решава проблеми 

viber icon

Новият Закон за ВиК, който е в процедура на обществено обсъждане, няма да се реши нито един от проблемите на потребителите и цената на водата ще се увеличи. Това заяви в Димитровград днес Мая Манолова. Според нея този Закон създава нови проблеми за гражданите. Ще се въведат три такси достъп, които ще се плащат дори и да не се използва вода – за достъп до питейна вода, за канализация и за пречиствателна станция. Тези такси нямат таван и държавата ще реши колко да бъдат, каза лидерът на Изправи се.БГ.   Тя съзря  лобизъм за ВиК- дружествата и липсата на изисквания за качеството на водата и нормалното водоснабдяване в закона.

  Манолова каза още, че с присъединяването на ВиК- Димитровград към Асоциацията, от 1 януари 2021 г. цената на водата в Димитровград ще се увеличи с 80% - от 1,82 лв. на 3,52 лв., а в селата увеличението ще е с над 100 % - от 1,14 лв. на 2,40 лв. Според Манолова решението за увеличаването на цената на водата е незаконно, тъй като не е подкрепено от достатъчно мнозинство. Единствено областният управител на Хасково, който има 35 % във ВиК-асоциацията и представителите на Община Минерални бани, които имат 1,54 % участие са подкрепили предложението. Въпреки това, КЕВР реши цената на водата да се увеличи от 1 януари 2021 г. 

Манолова  заяви, че  „Изправи се.БГ“ ще участва на следващите парламентарни избори с партньорска мрежа, която включва инициативни комитети, граждански движения, експерти и няколко партии – ДБГ, „Волт“, Земеделски народен съюз, социалдемократи, Нова алтернатива, движение „ДНЕС“ и движението на Татяна Дончева.  

 

 


 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

От какво Ви лиши и какво Ви даде коронавирусът?