112

Мандат на съветник от БСП-Димитровград виси на една бюлетина

От една бюлетина зависят резултатите от изборите за общински съветници в Димитровград. Административният съд в Хасково трябва да прецени дали гласът от СИК №54 ще бъде зачетен за валиден, или не.

След експертизата на вещото лице, при която повторно бяха преброени бюлетините в 5 секции на територията на община Димитровград, от „България на регионите“ получиха още два гласа. Те обаче оспориха решението на вещото лице да не приеме за действителна бюлетина, подадена за тях в СИК 54 с аргумента, че знакът „Х“ излизал от квадратчето и навлизал в съседното.

Вотът за общински съветници в Димитровград бе оспорен пред административните магистрати от КП „България за регионите“, след като не им достигнаха три гласа, за мандат в местния парламент. За съвтническата листа са гласували 407 избиратели, а за място в ОбС- Димитровград са нужни 410. Водачът на листата Ангел Ангелов счита, че неправилно бюлетини, подадени за „България на регионите“ са отчетени като недействителни.

Наложи се бюлетината да бъде погледната отново от всички страни и заснета по делото. След това представителите от ОИК–Димитровград заявиха, че за тях тази бюлетина е по-скоро действителна, но оставиха решението на съда. Адвокатът на БСП оспорва действителността на бюлетината. Съдът ще се произнесе в срок по делото.

Ако бюлетината бъде призната за действителна и от КП „България на регионите“ получат мандат, това ще е за сметка на БСП. В новия общински съвет, който се закле преди седмица, социалистите имат трима представители. При зачитането на претенциите на жалбоподателя, мястото си в общинския съвет може да загуби Виолета Желева.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Василев

Василев

16.11.2023 | 15:12

Виолета е достоен човек

Отговори
2 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?