25

Люта конкуренция! 141 сгради от Хасковско се борят за саниране с 3029 в страната

141 сгради в Хасково, Димитровград и Свиленград ще се конкурират за саниране с общо 3029 в цялата страната. Обновяването се финансира от Националния план за възстановяване и устойчивост. До 31 май, когато изтече крайният срок, трите общини са подали съответно 62, 59 и 20 проекта за саниране на жилищни сгради. 

Проектните предложения се подаваха в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България. Сградите са преминали първия етап от процедурата и са подали пълен комплект документи за кандидатстване. За да се включат в надпреварата, съсобствениците трябваше да свикат общи събрания, да извършат обследване на енергийната ефективност и да имат валиден сертификат за енергийни характеристики на блока, както и да извършат обследване за установяване на техническите характеристики и да получат паспорт.

Предстои оценка на всички подадени проекти в национален мащаб от Оценителна комисия, назначена от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Това трябва да стане до 3 месеца. 

Очертава се силна конкуренция между участниците, тъй като стойността на финансовия ресурс многократно надвишава определения общ размер от 1 129 881 600 лева с ДДС. Подадените проекти в страната са за  3 946 213 226, 60 лева. 

В предишни процедури и трите общини в областта успяха да санират много сгради, както с пари от държавния бюджет, така и с европейско финансиране.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?