Следвайте ни

Луднаха по фиданки гинко билоба в Хасково

Градински центрове не смогват да зареждат дървото от чужбина, хората го търсели заради лечебните му качества

viber icon
Милена ЛАВЧЕВА, Хасковска Марица

Нова страст е завладяла жителите на Хасково и околностите напоследък. Оказа се, че хората масово търсят да засаждат дръвчета гинко билоба в дворовете си. Непрекъснато зареждаме фиданки от този вид и всичко се изчерпва за дни, коментира Биана Райнова, собственик на градински център край Хасково. Така е от няколко години, но напоследък търсенето стана много сериозно, заяви тя. Всеки втори който влезе, търси гинко-билоба за двора или градината си на село, добави Райнова.
Не липсвали и граждани, които поради липса на дворно място взимали фиданки за пред блока, ако имало къде да ги засеят. Обикновено се купувало по един брой, понеже не е от евтините дръвчета. Метър фиданка струва 10 лева, а дървото се внася от Унгария и Италия. Развъждането на гинко билоба от семка било много трудно, освен това растяло бавно.
Според Райнова хората купуват гинко-билоба най-вече заради лечебните му свойства. Незнам какво точно правят с листенцата, възможно е да ги ядат или да правят отвара, предположи тя.
Освен че е лечебно, дървото образува много красива корона, особено през есента, когато се обагря цялото в жълто. Две много красиви дървета от вида в Хасково има на голямото кръстовище по бул. „Раковски”. Такова има и в малкия парк на ул. „Мадара”, където често се виждат хора да събират опадалите от дървото листенца. Дръвче от вида е забелязано и в градинка на ул. „Стара планина” и на други места в града. Любопитно е, че то се води вечнозелено, но листата му окапват наесен. От ерата на динозаврите това дърво е единственият растителен представител, оцелял до наши дни.
Другата мания сред хората била за пауловнията, което противоположно на гинко-билобата расте много бързо. За година израства 2 метра и цъфти обилно в лилави цветове. Масово се търси за направа на жива ограда, но тъй като е агресивно, не е подходящо за двор, довери Биана Райнова. Метър фиданка се продава за 12 лева./Марица.бг


Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Доволни ли сте от чистотата в Хасково?