25

Лекция за правата им като потребители слушаха ученици в хасковския съд  

Открит урок на тема: „Правата на потребителите“ се проведе днес в съдебната  палата в Хасково пред ученици от 11 клас на ПМГ. Лекцията е част от съвместен проект на Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката.

Съдия Жулиета Серафимова разясни на учениците съвременните условия, които поставят гражданите, включително и децата, в ролята на потребители всекидневно, изправяйки ги пред множество различни сложни ситуации. Развитието на правилата за търговия стои в основата на потребителските права, по отношение на пазаруването, финансовите продукти, несправедливото третиране и безопасността на продуктите и информация за потребителските жалби. Важността на правата на потребителите се подчертава и посредством вписването им в основните договори на Европейския съюз. Видовете договори и разликите между тях, уредени в Закона за защита на потребителите, значението на договорите, необходимостта от доказване на договорното съдържание при възникнал спор, правото на отказ и правото на рекламация бяха разяснени на десетокласниците.

Образователната програма през учебната 2022 г. – 2023 г. е насочена към формиране и повишаване на правната грамотност и култура на учениците, стимулиране на интереса им към правото и професионално ориентиране в юридическите науки, повишаване на информираността им за съдебната власт, изграждане на ценностно отношение към закона, както и към ограничаване на негативните модели на поведение. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?