25

Лабораторният контрол на границата става изцяло държавен

Лабораторният контрол на границата минава в държавни ръце. Правим всичко възможно преходният период да е кратък. Това заяви зам.-земеделският министър Иван Христанов на Капитан Андреево след срещата си с турския посланик Айлин Секизкьок. 

Срещата на пункта се проведе заради опашките от хладилни тиров с пловоде и зеленчуци, които дни наред чакат  резултатите от задължителните проби за пестициди. От 20 т.м. дейността на частната фирма, извършваща изследванията, е спряна. Пробите се пращат в Централна лаборатория по химични изпитвания и контрол към БАБХ в столицата, което отнема поне 13 часа.  

Посланик Секизкьок не отвори на въпросите оплакват ли се турските шофьори от чакането и колко продължава то. Тя каза, че се надява преходният период да  е кратък, а преминаването на границата възможно най- кратко. 

Това е изземване на бизнес, ще си потърсим правата си в съда, коментира Васил Димитров, собственик на „Евролаб 2011“. Той каза,  че има образувано досъдебно производство и че съвсем скоро друга частна фирма ще заработи на границата.  

 

Според зам. –министъра, лабораторните изследвания ще се правят само от държавта лаборатория, предстои обществена поръчка. На пункта ще има нови оператори,  които да се занимават с  товаро- разтоварната дейност. След като бе отнета дейността от частната фирма, това се извършва от служители на БАБХ, част от които напускат. Досегашният оператор саботирал работата и това също било причина за опашките.  Този оператор вече 10 години изкуствено е  подържан монополист на границата, каза още Христанов. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?