Следвайте ни

Купува ли Вик –Хасково ВиК- Димитровград ясно на 30 юли 

viber icon

Вик ООД- Димитровград може да стане собственост на ВиК ЕООД - Хасково  за 552 000 лв., ако Община Димитровград гласува „за“ сделката. 51 от капитала на димитровградското дружество е собственост на държавата, а останалите са на общината. Сделката е във връзка с преминаване на дейността по предоставяне на ВиК услуги към ВиК -Хасково, което е оператор  за областта. Общото събрание на  Вик- Димитровград ООД е насрочено за 30 юли, тогава ще стане ясно ще има ли сделка или не.  

Въпреки че премина към обособената територия на ВиК –Хасково, Димитровград задържа значително по- ниска цена на водата. Тя е ,е1.86 лв. за кубик, докато в останалите общини на обособена територия плащат 3.52 лв. При започналото преди години обединение Община Димитровград е единствената в страната, която е успя да договори цена за дела си в търговското предприятие. Местната власт не еднократно е отстоявала позицията си, че е против шоковото поскъпване на водата и че държи за запазване на заетите в дружеството хора.

Ако димитровградското дружество не стане част от хасковското, определено за оператор, има опасност област Хасково да не запази статута си на консолидирана територия и се рискува загуба на европейско финансиране. Според областна администрация става въпрос за 700 млн. лв., необходими за инвестиране в сектора и мрежата. Обновяването на инфраструктурата обаче освен с безвъзмездното финансиране от ЕС ще стане и парите на абонатите.

 

 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?