Следвайте ни

Кризата потиска всеки пети, остави всеки втори без доход 

viber icon

Коронавирусът буквално ни промени ежедневието, като отне на нашенеца най- нормалното -  да разпуска на чашка с приятели,  да се разхожда в парка. Затова не е чудно, че извънредното положение, което продължава вече близо 2 мeсеца, не ни се отразява никак добре.  Това показа традиционната ни анкета, в която попитахме хасковските си читатели как им се отразява то. За 44.8 на сто от участвалите в нея, положението е „потискащо, защото всичко се промени“. И как не, свикнахме да си стоим вкъщи, да носим ужасните маски, да се редим на опашки, да не пътуваме. За други 3.5 % ситуацията е побъркваща, защото им се налага и да работят от вкъщи. На всичко отгоре и децата учат дистанционно, а това е предизвикателство не само за тях, но и за родителите и най- вече за учителите. Трудно или не, обаче по- важно е, че имат работа,  защото 21.7 на сто от участвалите в анкетата ни са останали без доходи, което е тревожно. 

18.2 % са отговорили, че се чувстват добре, тъй като са си у дома. Вероятно това са хора, чиято заетост и бизнес не са засегнати от мерките на извънредното положение и рядко имат възможността да прекарват повече време у дома. Сега се радват на  този шанс.

11.9  на сто са объркани и не знаят как да оценят ситуацията. Такова нещо ни се случва за пръв път. Дори през 1986 г. по време на Чернобилската авария не бяхме затворени у дома, което е престъпление, но  това е друга тема. Ситуацията днес е и особено трудна, тъй като буквално за часове промени живота ни по неочакван начин. Хубавото е, че наближава 13 май, мерките една след друга падат, вижда се края на извънредното положение. А то няма да бъде удължавано, стана ясно снощи. 

Да не забравим, че и след него ще трябва да живеем разумно и да  се откажем от много навици и планове заради личната си безопасност. 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се пазите ли и след края на извънредната ситуация?