Следвайте ни

Кризата бърка в общинския бюджет на Хасково 

viber icon

Продължилото 2 месеца извънредно положение заради коронавируса, бърка и в общинския бюджет, тъй като се очакват по-малко приходи. Именно с последиците от кризата ще се занимават хасковските общински съветници, които ще се съберат отново на 15 май, след като през март и април заседания не се проведоха. 

За 2 месеца от таксите за смет да бъдат освободени предприятията, които не са работили заради извънредното положение, предлага кметът Станислав Дечев. От наем ще бъдат освободени и ползвателите на общински имоти, но облекчението не важи  за концесионерите, гласи друго предложение.

Промяна в наредбата за местните данъци и такси предвижда 5% отстъпка от данък  сгради и такса смет да се ползва, ако налозите се платят на куп до 30 юни, вместо до 30 април.

Друго предложение, касаещо последиците от кризата, е свързано със субсидия за общинското предприятие „Тролейбусен транспорт“ в размер на 50 000 лв. То не може да се справи със заплатите и възнагражденията, тъй като месец и половина „Синята зона“, от където идват значителна част от приходите, не работи. От друга страна рязко са намалели и постъпленията от транспортната дейност на фирмата. За април те са едва 2664 лв. , за сравнение през януари и февруари са били съответно 13 244 лв. и 13 208 лв. Предложението е субсидията от 50 000 лв.  да се осигури от резерва за непредвидени разходи. 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Къде бихте почивали това лято?