25
Следвайте ни

КРИБ- Хасково и университета в Одрин с проект за водородни технологии

viber icon

Обсъждаме възможността, заедно с КРИБ – Хасково, в скоро време да разработим нов проект в областта на водородните технологии. Ние, от Тракийски университет – Одрин, разчитаме на експертността на председателя Стефан Димитров и искрено се надяваме да продължим съвместната си работа по бъдещи разработки. Готови сме да си партнираме с организация, която той представлява, за всичко. Това каза заместник-ректорът на Тракийския университет в Одрин проф. Мурат Тюркелмаз по време на партньорска среща по проект „Спасете природата, за да спасите бъдещето“, по който двете организации работят съвместно. Твърдението си той сподели с доц. Светла Янчева, заместник-ректор на Аграрен университет – Пловдив, където двамата бяха на посещение с цел обмяна на опит и обсъждане на възможностите за бъдещи проекти. Резултатите от съвместната ни разрабтка надхвърлиха очакванията ни и това се случи с негова помощ. Той е човек, който вярва в науката, а именно това е пътят към бъдещето, допълни Тюркелмаз, който е и професор по химия. 

Г-н Стефан Димитров е председател на Съвета на настоятелите на АУ и добре познаваме неговите възможности, сподели доц. Янчева. Допълни, че самата тя е избрана от Съвета на ректорите в България за представител в комисията за разработване на новия програмен период на програма за трансгранично сътрудничество България – Турция ИНТЕРРЕГ – ИПП 2021 - 2027 г. и изрази надежда, че ще се радва в следващия програмен период да има проекти, с които да се надгради постигнатото в предходния, свързани с опазването на природата и развитие на иновативните технологии.

 На срещата Стефан Димитров обясни, че на територията на Тракийския университет в Одрин е изграден т. нар. „Технопарк“ – обособена зона, в която се дава възможност за развитието на бизнеса в пряко сътрудничество с научините среди. Тоест, те привличат компании, които разкриват работни места и произвеждат продукция, която се реализира на пазара. Държавата насърчава бизнеса да работи с науката, като облекчава компаниите от технопарка с по-ниски данъци, каза той. 

Малко по-късно проф. Тюркелмаз и Стефан Димитров обсъдиха насоките и дейностите, които би могъл да обхване бъдещият проект в областта на водородните технологии. 

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?