Следвайте ни

Красивият герб на Хасково на пощенска марка

viber icon

Гербът на Хасково е оценен като един от най-красивите хералдически символи на български и общини и заедно с този на Бургас са удостоени с честта да бъдат включени в първото пощенско-филателно издание на тема „Българска градска хералдика“. Официалното представяне на двете колекционерски пощенски марки ще бъде на 24 юни 2020 г. от 14 часа във Филиала на Националната художествена академия в Бургас. Тогава Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията ще пусне в употреба серия от две пощенски марки, оформени в блок-лист с винетка и милезим с гербовете на Бургас и Хасково. Изданието се допълва от първодневен пощенски плик и специален пощенски печат.

Автор на графичния дизайн е гл. ас. д-р Ненко Атанасов, преподавател в специалност „Плакат и визуална комуникация“ в НХА, който е и инициатор и вносител на темата „Българска градска хералдика“ в тематичния план на родното ни маркоиздаване.

Серията има и допълнителна стойност, заради публикувания в нея за първи път визуален графичен стандарт за рангови корони на местни гербове съставен от Българското хералдическо и вексилоложко общество, с автори Димитър Попов (историк и хералдик) и Ненко Атанасов (художник).

Изобразените гербове на Бургас (създаден от проф. Кирил Гогов и проф. Георги Чапкънов през 1994 г.) и Хасково (създаден от Борил Караиванов и Емануил Манолов през 1995 г.) са едни от най-красивите хералдически символи на български общини и поставят началото на нова сюжетна линия в дизайна на пощенски марки у нас.

Валидирането на изданието в Бургас ще бъде  повод за празник за художествената, филателната, хералдическата и широката общественост на морския град.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

От какво Ви лиши и какво Ви даде коронавирусът?