25

Красимир Димовски: Писането е състояние, от което излизам щом съм на работа 

Литературата не бива да се свързва с ежедневието. Писането е състояние, което оставям щом съм на работа, а там влизам в ежедневието. Това сподели с читатели писателят и журналист във  в. „Марица“ и marica.bg Красимир Димовски. Снощи в камерната зала на ч. „Заря“ в Хасково той представи последните си две книги- „Момичето, което предсказваше миналото“, излязла миналата година,  и най-новата- „Ловецът на русалки“. 

3 новели за любовта и яростта съдържа последната книга на автора.Това са три истории, пропити с мистичност, вълшебна еротика и драматизъм, олекотен с хумористични ситуации.  Те се случват в един малък свят. Достатъчна ми е една малка географска територия между две могили, за да открия общочовешки ценности, казва Димовски. При него това са не само истории, а състояния, допълва Ели Видева, която снощи представи книгите. 

Димовски е бил дебютант на литературния конкурс „Южна пролет“ през 1988 г. Тогава първата му книга „Ние , кавалеристите“ не бе оценена заслужено, а причината се оказа участието в конкурса на близка на соцвеличието Мара Малеева, разказа Видева.  Тогава нямаше награда за проза, книгата бе неглижирана, но пък талантът на Димовски избухна макар и доста по- късно, допълни тя. 

Той е автор и на „Райската градина“, а  невръстните разкази в  „Момичето, което предсказваше миналото“  , спечелиха наградата на Съюза на българските писатели.  Успех очаква и последната му книга, каза издателят Стойо Валтоломеев, управител на „Хермес“. Той сподели, че догодина ще излезе и роман на Димовски, но остави в тайна името и сюжета. Нека сега читателите се насладят на новелите в „Ловецът на русалки“ , каза той.  

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?