25

КНСБ: Свръхпечалбите на енергийните дружества да отидат за компенсации 

Със закон трябва да бъдат отнети свръх печалбите от частните енергийни предприятия , за да се осигурят компенсации на бизнеса, частните абонати и бюджетните организации. Мярката не е пазарна, но е наложителна, тя се обсъжда в Брюксел, важно да се спасят хората и  бизнеса. Това заяви в Хасково лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Ако компенсациите не бъдат гарантирани, ще има съкращения, каза той.

Днес в града имаше протест, част от националната кампания на синдиката са по- високи доходи.

Вече цял месец  вървят протести с настояване за по- високи заплати заради инфлацията от 20 %. КНСБ настоява още от декември възнагражденията във всички сектори да се увеличат. 

Кампанията дава резултат, в над 150 предприятия в страната увеличението вече се случва. Още през юни сектор индустрия е увеличил заплатите със 17 %. В някои фирми с 25-30 на сто дори, каза Димитров.

Той допълни, че е умерен оптимист за това, че ще има  парламент за известно време, така че да се водят преговори и да се приеме бюджетът.

Следващата седмица предстои среща с Румен Радев, за да му кажем нашите искания и предложения за новия бюджет, каза Димитров и допълни, че пари има заради преизпълнението на бюджета. 

В Хасково на протеста  дойдоха работещи в различни сектори на икономиката, както и от образованието.  Сред плакатите, които носеха бяха такива за минимална работна заплата от 850 лв. и че не искат да бъдат работещи бедни.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Със закон да се премахне печалбата на енергийните дружества в България

Със закон да се премахне печалбата на енергийните дружества в България

30.10.2022 | 15:17

Какви са тези европейски цени на тока в България. Доходите на българина заплати и пенсии не са европейски. Какви са тези свръх печалби на енергийните дружества срам и позор.

Отговори
1 0
Да,свръхпечалбите да отидат в народа

Да,свръхпечалбите да отидат в народа

21.10.2022 | 14:03

С години ни цоцат,все едно сме роби,не граждани в свободна държава

Отговори
2 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?