Следвайте ни

КНСБ: Младите се жалват по-рядко от шефа си

viber icon

140 сигнала за нарушения, свързани с трудови права, са постъпили в Регионалния съвет на КНСБ в Хасково. Това е и причината областта ни за пръв път да влезе в Шестия годишен тематичен доклад на синдиката, съобщи координаторът на професионалните съюзи в региона Веселин Тодоров.

Тодоров уточни, че постъпващите по четири линии сигнали невинаги означават, че се касае за действителни нарушения. "Част от възникналите проблеми между страните се решават понякога от само себе си, преди да стигнат до Инспекцията по труда или съда", уточни той. 

По думите на координатора, най-честият порок, от който хората на наемния труд се оплакват, бил свързан с неплащането на работни заплати. Става въпрос предимно за задържане на трудовото възнаграждение при напускане. При нарушенията, свързани с работното време, преобладавали сигналите за неспазване на право на отпуск и почивка, като най-рисковите сфери били международният транспорт и охранителната дейност. 

Младите работници и служители от 26 до 35 години подавали най-рядко сигнали за нередности. Те са едва 2,8 процента от жалбите, сочи още синдикалната статистика. 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?