Следвайте ни

КНСБ: Димитровград с най- голям ръст на безработни 

viber icon

Производството на авточасти е сред най-тежко засегнатите сектори от пандемията. Една от компаниите – „Язаки“, която има заводи в Димитровград, Сливен и Ямбол, не успя дори да изпълни задължителните изисквания за безопасни условия на труд на работниците, се казва в проучване на КНСБ към 1 април чрез регионалните структури на конфедерацията в цялата страна за социалното напрежение във фирмите и учрежденията и последствията от ефектите на COVID – 19.

Преди дни стана ясно, че заводите в Димитровград и Сливен спират да работят, а в Ямбол продължава дейност при понижен капацитет. Мярката засегна и 2500 служители  в Димитровград. Заводът там бе реализиран като приоритетен инвестиционен проект, който се ползва с най-висока подкрепа от страна на държавата, и има поети ангажименти към заетостта. Въпреки това бе сред първите, предприели действия за прекратяване на дейността, се посочва в синдикалното проучване. 

Според него Димитровград е сред градовете с най-голям ръст на регистрираните като безработни. 

В анализа се отчита както освобождаването на кадри от ресторантьорството, така и завърналите се от чужбина нашенци. Хиляди са димитровградчаните, работещи в чужбина, особено в Испания. Вероятно част от тях са се завърнали, защото са загубили работата си там.  

66 средни и големи предприятия в страната със заети над 37 985 служители са засегнати към момента от започналата криза заради глобалната пандемия с COVID-19 и въведеното извънредно положение у нас, сочи още проучването. 

Събраните данни показват, че 79% от засегнатите фирми пускат работниците в платен отпуск, в 23% прибягват към неплатен отпуск, а в 12% от фирмите се стига до освобождаване на работещите или предстоят съкращения.

КНСБ призова работниците да алармират регионалните структури при нарушаване на правата им. 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Иван Митев

03.04.2020 | 12:03

И какво ще направят регионалните структури на КНСБ?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Къде бихте почивали това лято?