Следвайте ни

Книга за греховната младост на Паисий представят в Хасково 

viber icon

Книгата „Безмълвие“ на Неда Антонова ще бъде представена довечера в Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково. Книгата е за младите години на Паисий Хилендарски, или Петър Баанов, както е мирското му име. За този период от живота му малко  се знае, но след дълги години на проучвания,  Неда Антонова  описва младият Петър като различен от монаха човек. Човек от Бога и за Бога. Жив човек.

Младежът Петър Баанов е висок, рус и синеок младеж, образован и амбициран да живее във Виена, където да търгува в кантората на брат си Вълчо. Но Петър извършва грях - неволно убива момичето, което харесва. И така поема към монашеската килия на другия си брат Лаврентий в Хилендар, за да търси опрощение.

Следват десет години, за които и до днес историята и манастирските хроники мълчат. Години на странстване, време на мизерия, смъртни опасности, унижения, разкаяние и любов... 

Представянето на книгата е от 17.30 ч. в читалня №1 на библиотеката. Словото е на Мина Карагьозова. Организатори на литературната вечер са община Хасково, Сдружение за култура Хасково 2015 и Регионалната библиотека. Заповядайте, за да чуете една по- различна история  за автора на „История славянобългарска“. 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?