Следвайте ни

Кметът : ВиК, Басейнова и ДНСК бавят новите кладенци

viber icon

Правителството спешно отпуска пари за решаване на проблема с урана във водата на Хасково, но институциите съвсем не бързат толкова в работата си. Забавяния, тромави процедури и възникнали проблеми са причините хасковлии втора година да ползват вода с уран. Това става ясно от изявление на кмета Добри Беливанов, което идва дни след  като депутатът Делян Добрев каза, че се ангажира до 3 м новите кладенци да бъдат завършени и пуснати в експлоатация.   

От 1 г. няма яснота точно каква вода се подава за гражданите на Хасково, последните предоставени резултати на общината са от февруари 2018 г., припомня а Беливанов. Според негова неофициална информация, нови проби най- сетне са възложени.

    Проблемът с водата възникна през април 2017 г.,  а през май МС отпуска 1 930 000 лв.  допълнително аварийно водоснабдяване на града. Два месеца по- късно е подписано Споразумение с МРРБ, а през ноември 2018 г. е сключено допълнително, с което срокът за изпълнение  на проекта беше удължен. Поради възникнали непредвидени обстоятелства , на 5 декември 2018 г. е  сключено ново  допълнително споразумение  с МРРБ със срок до приключване на обекта, обяснява първото забавя кметът.

Предложението за обектите, които се реализират с отпуснатите пари, е на ВиК. Първите четири  кладенеца в Северна индустриална зона бяха възложени след процедура по ЗОП в кратки срокове, предвид спешността на изграждането на съоръженията. За останалите съоръжения не се явиха кандидати. Следвайки закона, общината обяви  обществена поръчка по общия ред, тъй като според юристите не е възможно провеждане на втора съкратена процедура за един и същ обект.

Кладенците в „Северна зона“ са възложени на „ Водно строителство –Хасково“ АД. Строежът е изпълнен в срок  през януари 2018г., но е  въведен в експлоатация 10 м по- късно, когато е сформира комисия от ДНСК, допълва кметът.

Друга причина за забавянето е във ВиК, заради процедурите по учредяване на санитарно-охранителните зони около всичките 8  кладенеца  от Басейнова дирекция Пловдив. Това учредяване на санитарно –охранителна зона се прави единствено и само от ВиК оператора.Оказа се, че дружеството подава вода от съществуващите там кладенци без да е учредило подобна санитарно-охранителна зона, което е задължително, коментира кметът.

Останалите четири кладенеца са възложени след проведена обществена поръчка на „Аквагруп проект“ ЕООД  с договор от 1ноември 2017 г. Към момента работата  обектите в Източна зона е спряна с акт 10 заради зимните метеорологични условия. Там обаче отново се появи  същия проблем, ВиК   няма разрешения  за водовземане и санитарно охранителни зони. Това означава, че дружеството продава  от години вода на гражданите от зоните без разрешително, което е сериозно нарушение на законовата уредба и беше основна пречка за започване на строителството, допълва той.

За преодоляването на тези проблеми възложихме спешно изготвяне на необходимата техническа документация за получаване на Разрешения за водовземане за двете зони и учредяване на санитарно-охранителни зони,като след получаването издадохме Разрешенията за строеж.

 Към момента има заявление  на ВиК в БД , но процедурите не са приключени. Това затруднява въвеждането в експлоатация на  дублираните кладенци в двете зони.

Изграждането на напорен водопровод от Северна зона и Помпена станция „Извора“   е възложено на ДЗЗД „АКВА Инженеринг“ през юли 2018 г.  Строителството в момента е спряно заради налагащи се  промени. Очакваме до месец при възстановяване на строителството да бъде издаден акт 15.

 Вторият водопровод от „Източна зона“ е възложен на   Консорциум „ТИ ВИ БИ Водопроект“ по същото време. Водопроводът е изграден, положени са тръбите, има довършителни работи по двете шахти и да се асфалтира разкопаната настилка на улицата. При възстановяване на работата  от строителя също очакваме акт 15 да бъде издаден до месец, се казва още в изявлението.

При изграждането на нови сондажи за осигуряване вода с необходимото качество, според експертите, се извършва подробен анализ за пространственото положение на урановите находища и проявления в границите на подземното водно тяло. Липсата на такъв анализ носи риск за разкриване на подземни води с неподходящи химични и радиологични показатели или тяхното влошаване в процес на експлоатация.     Не ни е известно дали след задълбочен анализ е определено местонахождението на дублиращите кладенци, но наличието  в момента на уран над нормите в кладенец в зона „Узунджово“ крие рискове за подобни проблеми в бъдеще, заяви още той.

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Къде ще посрещнете Великден?