Следвайте ни

Кметът на Димитровград опроверга слухове за спрян мащабен ремонт на мост над река Марица

viber icon

Продължава мащабният ремонт на моста над река Марица, свързващ централната част на Димитровград с кварталите "Мариино", "Вулкан" и "Черноконево". Това показа днес на място кметът Иво Димов, за да опровергае различни слухове и лъжи, че работата по съоръжението е спряла заради изчерпване на парите, липса на строително разрешение и други неверни твърдения.

"Появиха се снимки от дрон и твърдения, че не се работи. показаха обаче горната част на моста, докато под него екипите на фирмата изпълнител си вършеше стриктно задълженията", сподели градоначалникът.   С него беше и доц. д-р инж. Петър  Николов. Той е ​от експертния екип на проф. д-р инж. Костадин Топуров, под чието ръководство и наблюдение се извършват ремонтните дейности.

Мостът бе затворен за ремонт в края на октомври м.г. заради критичното му състояние. "Избрахме това време на годината, защото тогава нивото на река Марица беше най-ниско. Това позволи подмяната на деветте носещи колони на моста с нови стоманобетонни. Само едната от тях тежи 50 тона. За целта в района ще бе разположен  400-тонен кран. Такива има само 3 в България. В момента всички машини са заети и ако трябваше да започнем сега, щяхме да чакаме още повече. Винаги съм казвал, че за мен качеството на работа е на първо място, затова държа изпълнението и на дейностите по ремонта да бъдат на ниво", обясни още Димов. Той и специалистите с него подчертаха, че предначертаните дейности са пряко свързани и с метеорологичната обстановка. ​"Да, зима нямаше, но за сметка на това имаше ​много валежи и ​влажност“, коментира още кметът. Той акцентира, че устоите на моста са укрепени. Ремонтните дейности обхващали 5 дка площ. по дългия близо 240 метра и широк 14.40 метра мост. Отпуснатите за цялостната реконструкция пари от държавата са 1 830 000 лв.

Реконструкцията не е проста и се изпълнява стриктно под мониторинга на проектантите на проф. Топуров. "Той е оказан авторитет и е свързан с изграждането на други важни съоръжения в Димитровград като кръговото около водната кула и двете пасарелки над жп линиите", припомни Иво Димов.

"Устоите на моста са укрепени. Съоръжението включва много специфични и последователни дейности, разделени на две основни групи, чието изпълнение трябва да е в различни сезони", поясни доц. д-р инж Николов.

"Искрено се надявам, че до 2 месеца движението на автомобили по моста ще бъде възстановено, ако метеорологичната обстановка позволи", допълни кметът. Според него, проектантите и изпълнителите, довършителни дейности, като по тротоара, например, могат да продължат безпрепятствено и след отварянето на движението.

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?