Следвайте ни

Кметът Дечев отново внася докладната за Капитан Петко войвода

viber icon

Докладната за удостояването посмъртно на Капитан Петко войвода със званието "Почетен гражданин на Хасково" ще бъде внесена отново за разглеждане на следващото заседание на общинския съвет. Това съобщи днес пред "Марица" кметът Станислав Дечев.

В края на миналия месец предложението не мина, след бурни дебати и липса на кворум.

От независимото тракийско сдружение "Доган Хисар“, също днес, изразиха разочарованието си от местните парламентаристи. "Ще продължим борбата си Капитан Петко войвода да бъде удостоен със званието", заявиха членът на УС на Сдружението Веселина Узунова, Величка Георгиева и Здравка Сабахова. Те припомниха, че предложението на "Доган Хисар" бе подкрепено с подписка от над 2500 души. "В нея се подписаха българи, турци и арменци", обясниха от независимото тракийско сдружение и допълниха, че са готови да съберат още по-мащабна подписка и отново да внесат докладна в общинския съвет.

"Капитан Петко войвода вече е почетен гражданин на Варна и Стара Загора. „Много съм възмутена от това което се случи“, сподели Сабахова, която е наследничка на тракийски родове.

От сдружението са разочаровани, че общински съветници масово са напуснали залата преди гласуването. Узунова изрази несъгласие с изказванията в залата, че избирането на Капитан Петко войвода за Почетен гражданин е принизяване за него, както и с това, че удостояването със званието посмъртно трябва да ​се спре. „Защо точно сега да спре, когато предлагаме Капитан Петко войвода, който е символ на Беломорието“, попита още Веселина Узунова.

"Капитан Петко стана заложник на 2 дружества. Национални герои не бива да бъдат географирани и да се удостояват със званието на конкретна община", коментира и общинският съветник Георги Пеев от Движение ЗАЕДНО за промяна. Според него била нарушена и процедурата за избор на Почетен гражданин.  

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще сложите ли маски в раницата на ученика?