Следвайте ни

„Китна Тракия“ събира самодейци на 15 и 16 май на Кенана 

viber icon

55-ото издание на Националния събор „Китна Тракия пее и танцува“ ще се проведе в първоначалния си двудневен формат на 15 и 16 май 2021 г. на Кенана, съобщиха от Община Хасково.

Първият ден  ще бъде за самодейните творци и ще има конкурсен характер. Участват любителски групи и индивидуални изпълнители на автентичен фолклор в пет категории: 

·        Певчески групи

·        Танцови групи

·        Ансамбли

·        Индивидуални изпълнители

·        Народни обичаи

Участниците ще бъдат оценявани от жури от фолклористи, етнографи и хореографи. Във всяка категория община Хасково присъжда златно, сребърно и бронзово отличие, както и грамоти за първо, второ и трето място. Всички участници получават грамоти.

Участието в Националния събор за народно творчество „Китна Тракия пее и танцува“ ще бъде зачетено и за явяване на етап от VI Национален преглед на фолклорните ансамбли от Националната секция за България на CIOFF.

За конкурса на 15 май е необходимо участниците да попълнят заявка по образец и да я изпратят на имейл: [email protected] или на адрес: 6300 Хасково, Община Хасково, пл.Общински №1.

Вторият ден н ще бъде наситен с изпълнения на професионални ансамбли за народни песни и танци, детски групи и музиканти. Ще бъде поставен акцент върху традиционното тракийско народно творчество и местни обичаи.  

Предвид развитието на епидемичната обстановка и въведените противоепидемични мерки, Община Хасково си запазва правото, до 10 дни преди провеждане на събитието, да промени периода и условията на провеждане на събора, за което участниците ще бъдат уведомени.

Националният събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“ е духовната емблема на Хасково. През своята десетилетна история съборът се доказа като вдъхновител на самодейните таланти и възможност за изява на творци, които съхраняват и ценят автентичното народно творчество. Националният събор „Китна Тракия пее и танцува“ беше отличен със „Златна роза“ от Министерството на туризма в категория „Духът на България“. 

 

 

 

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?