25

"Китна Тракия" събира изпълнители и занаятчии на Кенана през май

57-то издание на Националния събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“ ще се проведе в рамките на три дни – 12, 13 и 14 май, съобщиха от Община Хасково. 

Конкурсната програма ще се проведе на 13 май. Участват любителски групи и индивидуални изпълнители на автентичен фолклор в пет категории: певчески групи, танцови групи, ансамбли,индивидуални изпълнители и народни обичаи.

Участниците ще бъдат оценявани от жури от фолклористи, етнографи и хореографи.

Във всяка категория община Хасково присъжда златно, сребърно и бронзово отличие, както и грамоти за първо, второ и трето място. Всички участници получават грамоти за представянето си на уникалния събор за самодейци и автентични изпълнители.

Националният събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“ е фолклорната емблема на град Хасково. През своята десетилетна история съборът се доказа като вдъхновител на самодейните таланти и възможност за изява на творци, които съхраняват и ценят автентичното народно творчество. 

Във всяка от празничните фолклорни вечери на 12, 13 и 14 май 2023 г. на сцената на Националния събор „Китна Тракия пее и танцува“ ще гостуват любими народни изпълнители. Ще се вият кръшни хора, ще се пеят вечните български народни песни, ще се представят автентични носии, а на кичести люлки в парка ще се срещат моми и момци.     

По време на Националния събор „Китна Тракия пее и танцува“ по стара българска традиция ще бъдат представени емблематични български занаяти, автентични национални ястия и традиции от близкото и далечно минало на българите. 

 За конкурса на 13 май е необходимо участниците да попълнят заявка по образец и да я изпратят на имейл: [email protected] или на адрес: 6300 Хасково, Община Хасково, пл. „Общински“ №1. 

 

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?