Следвайте ни

КЕВР казва за цената на водата в Хасково

Днес комисията във водната асициация не взе решение за бизнесплана на ВиК

viber icon

КЕВР ще решава да се увеличи ли питейната вода на 3.51 лв. в Хасково и Свиленград. Това стана ясно вчера, след като Комисията по ВиК в Асоциацията не взе решение за одобрение на бизнесплана на водното дружество.

Повечето от представителите на 11-те общини в региона гласували "въздържал се". Сред тях са Хасково и Димитровград, а Свиленград е категорично "против".

"Оттук нататък документацията от 208 страници ще бъде препратена в Комисията по енергийно и водно регулиране. Тя ще реши дали да се одобри бизнесплана", коментира областният управител д-р Стефка Здравкова.

"Цената не е променяна от 2012 г., а от 2016-а трябваше плавно да се повишава до максимума от 3.51 през 2021 г. за Хасково и Свиленград", обясни шефът на ВиК-Хасково инж. Тодор Марков. В другите общини се предлагало по-малко увеличение, но не стана ясно точно с колко.

Управителят на водното дружество допълни, че изискванията по съставянето на бизнесплана били спуснати от КЕВР. "Не работим с гравитачна вода, а със сондажна, цената на тока е основният ценообразуващ елемент. Минималната работна заплата също е сред основните фактори. Повечето ни служители са на минимална заплата от 610 лв., това натоварва също бюджета след повишаването на минималното трудово възнаграждение. В момента работим под себестойност и изнемогваме", каза още инж. Марков.

Практиката в такива ситуации показва, че КЕВР най-накрая ще подкрепи увеличението, но с 20-30 стотинки под заложения в бизнесплана максимум за кубик.

zdravkova_markov: Бизнеспланът на ВиК-Хасково отива в КЕВР, след като не бе взето решение за одобрението му, обясниха областният управител д-р Стефка Здравкова и шефът на водното дружество инж. Тодор Марков

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се пазите ли и след края на извънредната ситуация?