Следвайте ни

Казина в Свиленград трети по оборот в областта 

viber icon

„Принцес Свиленград“ ЕАД, което има казина,  е трета  в ТОП 10 на компаниите по оборот в Хасковска област. Четвъртата позиция също е за фирма от този бранш, показва икономическата карта на България. Първото и второто място се заемат от химическия завод „Неохим“ и търговския му представител „Евроферт“, е видно от картата, изготвена от Министерството на икономиката. Вижте я тук.

В  топа са още Парфюм БГ ЕООД, фирмата, която изгражда газопровода, ПИМ, „Табако трейд“ и „Вулкан Цимент“. Последните две са димитровградски дружества,  така фирмите от тази община в ТОП 10 на областта, са 4. 

Община Хасково е най- големият работодател в областта. Картата показва, че в администрациите в цялата страна, с изключение на Бургас, се трудят най- много хора. Към Община Хасково, освен служителите в администрацията, са заетите в общинските предприятия, които са 11 на брой.

По наети лица в областта, втори е „Неохим“, а трета е МБАЛ - Хасково. След нея се нарежда ВиК. В ТОП 10  са още Регионалната служба по заетостта и машиностроителното предприятие РИМ.

В структурата на областната икономика товарният и автомобилният  транспорт е най- сериозната дейност. Той заема първата позиция в ТОП 5 на икономическите дейности по оборот в областта. Следва производството на торове. Третата позиция е за търговията на дребно. 

Администрациите са първи в класацията  на икономически дейности по заети лица. Следва транспортът и търговията на дребно. Третата е търговията на дребно. След нея са заетите в производството на облекла и в  прогимназиалното и средно образование. 

През 2019 г. фирмите от областта са реализирали оборот в размер на 3.9 млрд. лв. Средната работна заплата е 971 лв., показва още картата.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Да отпаднат ли мерките срещу COVID-19?