112

Катя Панева: От отговорността на управата на ТЕЦ „Марица 3“ зависи кога ще работи отново

Централата търпи загуби, но трябва ли да рискуваме здравето на хората, коментира областният управител на Хасково

"Категорично заявявам, че затварянето на ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград е временно, а не за постоянно. От отговорността на ръководството й зависи колко дълго ще продължи това положение и кога отново предприятието може да заработи". Това казва областният управител на Хасково Катя Панева, потърсена от "Марица" за коментар по темата.

- Г-жо Панева, коментарът Ви за напрежението в последните дни покрай спряната работа на ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград?

- В началото ще подчертая, че хората като цяло се поуспокоиха. Спомнете си какво беше преди централата да спре. В обществото имаше почти постоянно напрежение, защото жителите на града се опасяваха най-вече за здравето си. Естествено бе да се съмняват, че замърсяването на въздуха с наднормени емисии на серен диоксид идва от ТЕЦ-а в Димитровград. Освен това, РИОСВ го посочи  като основен източник на такива емисии, тъй като в района няма други подобни промишлени обекти.

От друга страна, множеството превишения през миналата и тази година съвпаднаха с работата на топлоцентралата. За сравнение ще дам пример, че през 2020 г. в Димитровград не са отчетени критични замърсявания на въздуха със серен диоксид.

- Един от мотивите е, че високите стойности на серен двуокис са и заради пренос на въздушни маси. Доколко можем да го приемем?

- Вярно е, че те също влияят, но не по такъв начин, че да водят до значимо замърсяване. За съжаление, в подобни моменти в социалната мрежа бе подемана целенасочена атака, която сякаш искаше да докаже, че институциите, едва ли не, изпълняват нечия поръчка, спирайки ТЕЦ-а. Това по никакъв начин не отговаря на истината. Ще дам пример, че при проблем с автомобила, КАТ може да го спре от движение и да наложи глоби. Същото е и с коментираната с Вас сега тема. Когато има проблеми, те трябва да се отстраняват. Трябва да се спазват и правилата, особено, когато става дума за екологичното законодателство. Ние, като институции, и аз специално, като областен управител, имаме задължението да съблюдаваме и да реагираме, когато има нередности.

- И все пак, от централата излязоха на пореден протест, изразиха и недоволството си в София. Как ще им отговорите?

- Категорично заявявам, че затварянето на ТЕЦ "Марица 3" е временно, а не е за постоянно. От отговорността на ръководството й зависи колко дълго ще продължи това положение и кога отново може да заработи. Разбирам, че през този период се търпят загуби. Трябва ли обаче да рискуваме здравето на хората? Това е риторичен въпрос.

- А на работниците, които се притесняват за препитанието си, какво ще кажете?

- ТЕЦ "Марица 3" може да заработи, ако дейността й отговаря на екологичното законодателство. Това трябва да изискват и самите работници. Едно е да дишаш замърсен въздух в града и съвсем друго в самата топлоцентрала. Не ми се иска да мисля, че част от тях са принудени да участват в протести, под предлог, че ще загубят препитанието си. Нещата са сериозни и в по-мащабен план. България е осъдена за наднормени емисии на серен диоксид в Югоизточна България и рискува да й бъдат наложени финансови санкции, ако продължат да бъдат отчитани превишения. Това е една от основните причини да се наложи спирането на ТЕЦ "Марица 3", а не някакво своеволие.

- От ТЕЦ-а поискаха да работят за известен период на по-нисък капацитет, за да се изпълнят предписанията, наложени от РИОСВ. Защо не стана така?

- Има предписания, които не изискват пускане на производствените мощности. Това от една страна, от друга - не мога да си обясня защо толкова дълго време не отстраниха нередностите. Положението ми изглежда като в приказката за лъжливото овчарче. Месеци наред слушаме обещания за ремонти, завършването, на които обаче все остава за в бъдеще време. Едно и също се повтаря и затова още бе предприета крайната мярка. Лично за мен е непонятно защо толкова дълго време нямаше категорични действия, за да бъдат отстранени неизправностите. Всичко останало са спекулации и смятам, че напрегната обстановка в последните дни се създава до голяма степен по изкуствен начин от работодателя.

- Как виждате изход от ситуацията?

- Както подчертах, не може, когато става дума за чистотата на въздуха, да се правят постоянно компромиси и да чакаме някога да се предприемат на практика необходимите действия. Арогантно ми звучи твърдението на ръководството, че не приемат централата да бъде сочена за замърсител, което според мен е опит да се смени темата. От ТЕЦ "Марица 3" се изисква да ремонтира каквото е възможно в скорошен период, за да има основания да бъде даден пуск. Не личи обаче такова нещо. Вместо това отново се говори за неопределеното бъдеще, без да се забелязва конкретика и ясен план.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Мазгалов

Мазгалов

19.05.2022 | 08:28

Напълно подкрепям предния коментар. Трябваше една жена да дойде за да се погрижи за здравето на хората.А колко още проблеми има за разрешаване? Не я познавам,но следейки действията й,убеден съм че ще справи.

Отговори
3 0
Василев

Василев

17.05.2022 | 22:36

Ето това имах впредвид да имаш топки. Здравето на хората е на първо място.Да се противопоставиш срещу някои самозабравили се с много финанси.....с името си? Само това си заслужава.Нека някои мъже видят как се работи. В името на човека.

Отговори
6 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?