Следвайте ни

Катя Панева: Една цена на водата в цялата област не е справедлива 

viber icon

Еднаква цена за всички общини с един оператор е несправедлива и това трябва спешно да бъде решено със законова промяна, заяви хасковският депутат от ДБ Катя Панева, която днес постави въпроси към МРРБ. 

Проблемът е сериозен, тъй като в Община Димитровград предстои драстично увеличение от 1,80 лв. за кубик на 3,52 лв.  след реалното прехвърляне на активите на ВиК- Димитровград на ВиК ЕООД – Хасово. Засяга и Свиленград, и Стамболово и другите общини, в които себестойността на питейната вода не толкова висока, колкото в Хасково, например. 

Община Димитровград ще загуби десетки милиони лева за ВиК инфраструктура, ако не бъдат прехвърлени активите на ВиК-Димитровград на ВиК ЕООД – Хасково. Имам уверението кмета на Димитровград Иво Димов, че в качеството му на заместник- председател на НСОРБ подкрепя промяна в законодателството, за да няма шокови поскъпвания на водата в общината през следващите години, каза Панева. 

Тя е започнала разговори с колегите от Народното събрание, за да може бързо да се промени закона в частта му за диференцирано ценообразуване за различните общини. 

Панева чака отговор от регионалния министър и за това кога най-рано се предвижда приключването на Регионалното прединвестиционно проучване за обособена територия, обслужвана от ВиК ЕООД - Хасково и започване на същинската работа по т.нар. „Воден цикъл” в Хасково. Проучването е в ход след проведена обществена поръчка през 2019 г. народният представетиле пита още колко са средствата, предвидени за реконструкция на ВиК мрежата на база Регионални генерални планове за всяка една от единадесетте общини в област Хасково.

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?