Следвайте ни

Каталог с добавена реалност прави музеят в Хасково

viber icon

Първият в България каталог с добавена реалност ще направи Регионалният исторически музей (РИМ) в Хасково. Това става възможно по съвместен проект с Турция.

"Изготвяме каталог с добавена реалност, в който ще бъдат включени 10 български известни обекти - паметници на културата, и толкова на партньорската страна", съобщи директорът на РИМ-Хасково Пенко Добрев. Добавената реалност ще може да бъде четена през смартфон или таблет, след инсталирането на специално приложение, което ще бъде разработено.

Освен това, Регионалният музей ще се сдобие и с модерни 3D скенер и принтер. Така ще могат да се изработват макети в умален мащаб на възстановени крепостни и мегалитни паметници на културата. "Те ще са в услуга на ученици, студенти, хора с увреждания и на всички, които проявяват интерес към историята", добави директорът на РИМ-Хасково.

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

От какво Ви лиши и какво Ви даде коронавирусът?