Следвайте ни

КАТ съветва: 4 мм грайфер на гумите и триъгълник в багажника 

viber icon

От 15 ноември до 1 март автомобилът трябва да е със зимни гуми, с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Гумите с шипове са забранени. Това напомнят от Пътна полиция ден преди акцията „Зима“, по време на която ще бъдат правени масови проверки. Целта е повече безопасност при зимни условия, която зависи от всички участници в движението. 

Сменете водата с антифриз, проверете изправността на чистачките, тъй като предстоят мъгли, слани, дъжд и сняг.

Проверите си и парното. На път потегляйте само с изправни спирачки и с достатъчно гориво. Всяка кола трябва да има вериги за сняг и  въже за теглене, съветват още катаджиите. 

Поддържайте чисти, видими, регулирани и в изправност фаровете, стоповете, габаритите и мигачите. Проверите оборудването на 3- и 4-колесното МПС. Трябва да имате обезопасителен триъгълник, заредена според изискванията аптечка, преминал периодична проверка пожарогасител и светлоотразителна жилетка.

Не подценявай локвите и рисковете от аквапланинг.
При попадане в пътнотранспортно произшествие или в друга рискова ситуация сигнализирайте на телефон 112.  

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

abv

abv

01.11.2020 | 18:04

Да коригирам авторката на статията: Закона изисква гуми с дълбочина на грайфера минимум 4 мм. Като експерт по въпроса мога да кажа, че това изискване е нереално и практически ще доведе до рискови ситуации на пътя. Много по важно е на колко години е гумата и какъв е процента на каучука в нея. Няколко примера за да се аргументирам пред водачите които не са професионалисти. За това ще направя няколко сравнения. Първо да кажа, че зимните гуми са със състав, който не позволява втвърдяване на каучука за разлика от летните, които при ниски температури се втвърдяват и губят еластичността си. Следващото сравнение е между две летни гуми, като едната е с грайфер 6 мм, а другата 3мм, като двете са произведени в една и съща година. В този случай разликата в сцеплението между двете гуми няма да е голяма, с оглед лентовия грайфер при летните гуми. Разлика ще има при движение по мокри пътища. Този пример обезмисля изискването за 4 мм грайфер при използване на летни гуми при движение върху сняг, защото дори при 7мм грайфер, сцеплението на автомобила с пътя при зимни условия няма да е достатъчно. Със следващия пример ще сравня зимна гума на 5 години с 5мм грайфер и гума на 1 година от същата марка с 5 мм грайфер с еднаква шарка на протектора. Тук ще се получи осезаема разлика в сцеплението между двете гуми с пътната настилка в полза на по-новата новата. Това е така защото с годините каучука в гумата губи част от еластичността си. Това е валидно особено за някои марки гуми в бюджетния ценови сегмент, където има и изключения. Има дори чисто нови гуми, които са с много малък процент вложен каучук в тях. Сега няколко практични съвета относно използването на зимни, летни или все сезонни гуми така, че да спазите закона и да бъдете безопасни за себе си, пътниците, които возите и останалите участници в движението. Тези които са в големите градове с равнинен терен и не пътуват извън тях пред зимния период е напълно достатъчно да ползват летни гуми до 5години и грайфер над 4 мм. Тези които живеят и ползват автомобила в полупланински и планински условия е необходимо да поставят зимни гуми до 3-4 години и протектор над 4 мм. Всесезонните гуми могат да ни свършат работа ако използваме автомобила по пътища в равнинен терен или с малки наклони, т.е в полупланински терен. Всичко казано дотук е валидно при положение , че пътищата се почистват през зимата. При движение върху заледени пътища е много важно да използвате нови и качествени зимни гуми, както и да притежавате съответните умения и натрупан опит да управлявате в такива условия. Закона трябва да забрани използването на летни гуми произведени преди повече от 10 години преди началото на съответния сезон, а не само да посочва дълбочината на протектора.

Отговори
0 0
Николай

Николай

01.11.2020 | 09:27

Къде пише в закона "зимни гуми" . Я престанете от Марица да изкривявате законите.

Отговори
3 0
Милиционер

Милиционер

01.11.2020 | 08:27

Навремето и табелки слагаха на камиони и автобуси "заредено с антифриз" Ама сега трябва да си ... да напълниш съвременна кола само с вода .

Отговори
1 0
Гого

Гого

01.11.2020 | 06:35

Първото изречение е грешно. По закон зимни гуми с грайфер примерно 2.5 мм си е съвсем законно. Не че препоръчително, но това е друга тема

Отговори
3 0
Терминатор

Терминатор

31.10.2020 | 19:19

И 50 лева за почерпка , че катаджията и той е човек нали

Отговори
7 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

От какво Ви лиши и какво Ви даде коронавирусът?