1553

Кървавата драма от 2004 г. - Магда насече мъжа си с брадва и го зарови в тор

Наско Янков беше посечен с брадва от жена си Магдалена Янкова на 29 април 2004 г. Тогава 50-годишният мъж се прибрал и вдигнал скандал на своята съпруга, ударил я й налетял пръв с топора, припомниха случката стари криминалисти. После Наско се усмирил и си легнал. Докато спял, Магдалена го заклала с тежкия топор, като нанесла 10 удара.

"В скоро време ще ти го пратя Наско завинаги от Узунджово в Падина!". Това казала Магда на свекърва си няколко дни преди да посегне към брадвата, за да отнеме живота на мъжа си, твърдели пред разследващите Янко и Атанас, братята на убития. "Тоя изрод я смилаше от бой, заслужаваше си съдбата, всички си отдъхнахме, когато научихме, че го е убила", коментираха пък узунджовци още щом Янкова се предаде на полицията.

Семейството дошло в хасковското село от смолянското Падина. "И ние, и наши приятели се чудеха как брат ни търпи жена си. Магда по цели вечери му мърмореше, чуваше се ясно, защото живееха на етажа над нас", заявиха по късно в съдебната зала Янко и Атанас Янкови. Вторият от изброените работил 16 години като младши районен инспектор от милицията в Мадан. Атанас заяви, че чул лично от снаха си как

 тя се заканила да отрови родителите му.

"Предупредих майка и татко да се пазят", допълва баткото на жертвата. "Докато си бяха в Падина, Магдалена подкокоросваше брат ми и той даже веднъж удари тате", обяснява Янко.

"Ако знаех за отношенията им, нямаше да допусна да се стигне дотук. Щяха да се разведат и всеки да поеме на различна страна", връща се отново в разговора Атанас. "Наша грешка е, че не наехме адвокат". Така пък отвръща на въпроса Янко, защо фамилията не е наела юрист, който да ги представлява в съда. "Малко след смъртта на Наско в някои медии се появи информация, че баща ни бил осъден за убийство, няма такова нещо", настояха да уточнят братята на посечения.

 

Магда и Наско дошли в Узунджово през 1992 г. Там те се захванали с животновъдство. Имат голяма къща на пъпа на селото и овчарници с над 150 глави добитък в покрайнините. Преди години Наско Янков въртял и магазин в центъра, но го затворил, защото не вървяло.

Семейството има две големи дъщери. Когато станало кръвопролитието, те са на 29 и 27 години. Заедно със зетьовете живеели в узунджовската къща. Преди време обаче бащата изгонил домочадието и останал сам с жена си. По-късно дъщерите се върнали, но зетьовете не се престрашили.

Беше тиранин, биеше и заплашваше наред,

разказаха комшии на семейство Янкови. Жена му най-много си патеше от злия му нрав. Всеки ден я пердашеше, добавиха те. Преди две години Наско гръмнал с пистолета си свой работник в слабините. След това пък разбил главата на местен ром с дръжката на оръжието. След тези два инцидента полицаите прибрали двата му законно притежавани пистолета.

Като мастит бизнесмен, за какъвто се изживявал, през 1999 г. дори кандидатствал за кметското място в Узунджово. Доверието на местните към него обаче се изразило на изборите в 26 гласа, спомниха си жители на най-голямото село в община Хасково.

След като убила съпруга си, Магдалена заключила трупа и на следващия ден го заровила в торището. После изгорила окървавения матрак с изцапаните чаршафи и черги. 24-часа по-късно тя споделила какво е извършила с една от дъщерите си и със собственик на магазин в покрайнините на Хасково. Този свидетел съдействал тя да се предаде в РПУ-Хасково. Съпругата му - Наталия Крумова, заяви пред Темида, че е виждала Наско да удря жена си. "Магдалена много пъти ми е споделяла, че той я бие, виждаха се и синините по тялото й", каза Крумова.

"Веднъж Наско удари и мен, защото не го бях поканила да седне на нашата маса, когато пиехме кафе с приятели", обясни още свидетелката. Крумова допълни още, че е пускала няколко жалби за упражняван над нея тормоз от Янков. В деня преди Магда да умъртви съпруга си, двете семейства се срещнали, за да уточнят разплащания.

Тогава Янков пак помолил Наталия да си оттегли жалбите срещу него. "Отказах му. На другия ден той дойде, изглеждаше притеснен, взе два хляба и си тръгна, като обясни, че ще ги плати допълнително, защото в момента нямал пари", спомни си свидетелката. "Наско създаваше постоянно изнервящи отношения спрямо децата си и Магда", каза още Наталия Крумова.

"Мъжът й я биеше още докато живееха в Падина. Тогава Магда беше бременна. Бяхме комшии по онова време", заяви пред магистратите Рита Красимирова - съученичка и приятелка на Янкова. Години по-късно, когато вече се преместили в Узунджово, Магдалена избягала от съпруга си след поредния тормоз. Рита й дала пари, за да замине за Гърция.   

"Направих го, защото нямах избор, живяхме 29 години заедно и търпях тормоза заради децата". Така започна показанията си в съда Магдалена. Пред магистратите тя обясни още, че няколко месеца преди инцидента, когато искала да напусне мъжа си и да замине на гурбет в Гърция, Наско се свързал с нея.

Каза ми, че, ако не се прибера, ще убие децата,

заяви жената пред магистратите. За деня на убийството тя сподели, че Янков налетял във фургона, ударил я в бедрото и  се нахвърлил с брадвата. Магдалена обаче успяла да му отнеме топора. "Ударих го веднъж и после избягах навънка, когато се случи всичко това, бях много уплашена", разказа тогава 49-годишната  жена.

 

Процесът 

Ударите с топора са между 8 и 10 

На първото заседание дъщерите на Янкови се отказаха от правото си да предявят граждански иск. В обвинителния акт бе отбелязан и системният тормоз, на който е била подлагана Магдалена от съпруга си. В продължение на години Атанас биел жена си, давил я в язовир и даже й приготвил бесилка.

"Не крия симпатиите си към подсъдимата. След толкова тежък живот е трябвало да се направи нещо, но не и убийство. Не вярвам, че тя не помни какво е станало, защото учудващо си спомни за факти в нейна полза.

Ударите с брадвата са между 8 и 10, а не един, както твърди Янкова. Мъжът й е заспал, докато тя го е умъртвявала, затова версията за неизбежна отбрана е изключена", пледира прокурор Дарина Славова, която започна речта си с това, че не поддържа повдигнатото обвинение в предумишлено убийство и поиска наказание от 7 години лишаване от свобода.

"Благодаря на прокурора, че не поддържа иска за предумишлено убийство. По никакъв начин не се доказват твърденията, че Наско е заспал. Безспорен факт обаче е, че той е ударил първи съпругата си, а щом той е налице, нападнатият има право на неизбежна отбрана, застъпи в защитната си реч адвокат Радка Кирева и предложи на съда алтернатива, че подзащитната й е превишила пределите на неизбежна отбрана със смекчаващи вината обстоятелства.

 

 

Присъдата

"Дайте ми реална присъда, виновна съм, не съм искала да сторя това, но е станало и връщане назад няма", обърна се обвиняемата към съдебния състав, когато получи правото си на последна дума. Магдалена Янкова бе призната за виновна, че е заклала с брадва тираничния си съпруг Наско и Хасковският окръжен съд й наложи 6 г. затвор при първоначален строг режим.

Айше Якубова, майка на жертвата, вдигна от 30 000  на 50 000 лв. гражданския си иск към своята снаха, но в крайна сметка магистратите решиха родителката да получи 6000 лв. и отхвърлиха като неоснователна разликата от 44 000 за кръвнина.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Василев

Василев

17.04.2022 | 12:30

Убийство на битова основа,семейна драма.Животът с две лица ,едното усмихнато и угодническо ,а другото на звяра у дома.И с един удар той приключи. Необходимо е да се припомнят такива събития в миналото,за да не се повтарят в настоящето и бъдещето.

Отговори
6 2
123

123

17.04.2022 | 04:31

много е търпяла,даже е закъсняла

Отговори
6 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?